Ryssland inför totalstopp på import av matvaror

Ryssland har nu godkänt motsanktioner mot de länder som har infört sanktioner mot landet. Rysslands premiärminister Dimitri Medvedev säger att Ryssland fullständigt bojkottar importen av frukt, grönsaker, kött, fisk, mjölk och mejeriprodukter från USA, hela EU, Australien, Kanada och Norge.
Ryska politiker och experter har hyllat president Vladimir Putins beslut och tror att det förstärker landets egna matproduktion.
År 2013 exporterade EU jordbruksprodukter till Ryssland till ett värde av 11,8 miljarder euro och USA till ett värde av en miljard dollar. Ryssland är den största köparen av grönsaker och frukt från EU.
Rysslands motsanktioner har väntats slå hårt mot speciellt Finland. Finland exporterar årligen livsmedel till Ryssland till en summa på över 400 miljoner euro. Bland andra finländska mejeriföretaget Valio kan drabbas hårt av sanktionerna.
Föremålet för sanktioner ingen överraskning
Hanna Smith, forskare vid Alexandersinstitutet, är inte förvånad över att de ryska sanktionerna gäller just livsmedel.
- Begränsningar på livsmedelssektorn skadar i sin helhet Ryssland allra minst. Men sanktioner skadar ändå alltid den som utfärdar dem, säger Smith.
Enligt Smith kan sanktionerna till och med delvis gagna Ryssland. Landet har under de senaste åren satsat på att utveckla sin egen livsmedelsproduktion och således minska på beroendet av importerade produkter.
- Om de ryska produkterna kommer ut på marknaden och konsumenterna fattar tycke för dem, kommer konkurrenssituationen att vara helt annorlunda för de utländska produkterna när sanktionerna upphävs. Hittills har ryssarna varit i underläge, säger Smith.
Hon tror att mycket beror på i vilken mån Ryssland klarar av att öka sin egen produktion.
Svårt att ersätta exportprodukterna
Jaana Rekolainen på Finsk-ryska handelskammaren undrar främst hur Ryssland ska kunna ersätta de produkter som skulle falla bort i det egna landet.
- Varifrån kommer de ersättande produkterna? Ryssland är mycket beroende av importerade livsmedel och kan inte på kort varsel sätta igång ersättande produktion, säger Rekolainen.
Yles utrikesreporter Erkka Mikkonen i Moskva säger att 30-50 procent av affärernas utbud består av utländska varor. Andelen är störst i de dyrare affärerna.
- Det har betonats att importbegränsningarna inte får höja konsumentpriserna. Ändå tror många experter att priserna kommer att stiga åtminstone på kort sikt, säger Mikkonen.
Läs också:
"Livsmedelsföretagen måste hitta nya marknader"
"Finland måste överväga jordbruksstöd"
Valio: Vi köper det som produceras
Matexporten till Ryssland ökade ännu i början av året
Importstoppet oroar mjölkbönder
Toivakka: Ryska motsanktioner var väntade