Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Matexporten till Ryssland ökade ännu i början av året

Från 2014
Uppdaterad 07.08.2014 17:02.
Tomma mjölkkartonger
Bild: Yle/Minna Almark

I fjol exporterade Finland livsmedel till Ryssland för 400 miljoner euro. I år har livsmedelsexporten till Ryssland bara ökat.

Under årets första fem månader fördes finländska livsmedel för 170 miljoner euro till Ryssland. Enligt tullens statistik är det här en ökning med fem procent jämfört med fjolåret.

Exporten av köttprodukter var värd omkring fyra miljoner euro under perioden januari-maj, en minskning med omkring en tredjedel jämfört med fjolåret.

Samtidigt tog Ryssland emot finländsk mjölk och grädde för 24 miljoner euro, en ökning med 24 procent jämfört med fjolåret. Ostexporten ökade med nio procent och var värd 55 miljoner euro.

Tullen räknar också in levande djur i sin livsmedelsstatistik.

Sammanlagt exporterade Finland varor till Ryssland för sammanlagt 5,4 miljarder euro under årets fem första månader. Ryssland har varit Finlands viktigaste exportpartner sedan år 2007, men enligt tullens statistik från i våras gick Tyskland om Ryssland i exportstatistiken i början av året.

Både exporten och importen gick upp i juni

Tullen publicerade på torsdagen sin förhandsstatistik över utrikeshandeln i juni. Enligt den minskade exporten till Ryssland en aning.

Överlag ökade Finlands export ändå. Sammanlagt exporterade Finland varor för 4,6 miljarder euro i juni, vilket är en ökning med en procent jämfört med fjolåret.

Exporten av motorfordon och mediciner ökade, liksom också järn och kopparexporten.

Handelsbalansen landade ändå 55 miljoner euro på minus då importen samtidigt ökade med sex procent.

Det var speciellt importen av olja och oljebaserade produkter som ökade.

Diskussion om artikeln