Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Barösundsbutiken stänger för säsongen i september

Från 2014
Uppdaterad 07.08.2014 13:11.
Barösunds butiken
Bildtext Hyresavtalet för fastigheten i Barösund löper ut vintern 2016.
Bild: Yle/Monica Slotte

Det finns ingen möjlighet att bybutiken i Barösund i Ingå skärgård skulle hålla öppet i vinter med nuvarande ägaren, andelslaget Varuboden-Osla.
Vädjan från byarådet i Barösund om att hålla öppet tills någon annan tar över butiken hjälper inte.

Det finns ingen möjlighet att bybutiken i Barösund i Ingå skärgård skulle hålla öppet i vinter med nuvarande ägaren, andelslaget Varuboden-Osla.

Andelslaget beslutade i våras att stänga butiken i mitten av september och öppnar igen inför sommaren 2015. Det beslutet står fast, uppger branschdirektör Bengt Vinberg på Varuboden-Osla till Yle Västnyland.

Byarådet i Barösund hoppas att butiken fortsätter utan avbrott tills någon tar över efter Varuboden-Osla. Byarådet tänker därför skicka ett brev till Varuboden-Oslas ledningsgrupp, styrelse och förvaltningsråd. Styrelsen sammanträder den 18 augusti.

Hyresavtal löper ut 2016

Hyresavtalet för fastigheten i Barösund löper ut följande vinter (2016) och Varuboden-Osla har ännu inte berättat vad som händer efter det.

Novago hälper till

Byarådet i Barösund försöker tillsammans med företagsutvecklaren Novago hitta en lösning där en privatföretagare eller ett andelslag skulle ta över.

Novago uppger för sin del att de som bäst förhandlar med flera etablerade företagare om butikens framtid. Det är också aktuellt med andra tjänster i butikshuset. Tillsammans kunde företagarna i butikshuset till exempel bilda ett andelslag. Novago kan också hjälpa företagen att ansöka om olika stöd för verksamheten.

Artikeln kompletterades 7.8 vid 13-tiden med uppgiften att det var branschdirektören på Varuboden-Osla som sagt att stängningsbeslutet står fast samt med uppgiften att styrelsen möts den 18 augusti.

Diskussion om artikeln