Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Finland måste överväga jordbruksstöd"

Från 2014
Uppdaterad 07.08.2014 17:01.
Bonde i ladugården
Bild: Yle

Ungefär 25 procent av Finlands livsmedelsexport går till Ryssland. Direktör Juha Ruippo vid Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK säger att det finns medel för stöd till jordbruksproducenterna och att eventuell användning av dessa förutsätter nationella beslut.

- Beslut om stödåtgärder måste fattas på nationell nivå, om och när exportförbuden förverkligas så att de avsevärt påverkar prisnivån både inom industrin och hos producenterna, säger Ruippo.

Ryssland offentliggjorde på torsdagen att de fullständigt bojkottar importen av bland annat kött- och mejeriprodukter från EU-länder. Sanktionerna gäller i ett år.

- När marknadsutbudet är större än efterfrågan, sjunker priserna automatiskt. Den finska marknaden kommer säkert att känna av trycket, frågan är hur mycket prisnivån kommer att ändras, säger Ruippo.

Enligt EU:s riktlinjer

Enligt Ruippo vore det exempelvis möjligt att använda sig av olika produktionsstöd inom de gränser som EU sätter.

- Medlen står tills buds, men vi måste utreda de nationella möjligheterna att handla och också EU:s riktlinjer på nationell nivå.

Livsmedelsförbundets vd Heikki Juutinen säger att närmare en fjärdedel av Finlands livsmedelsexport går till Ryssland. Enligt Juutinen kommer sanktionerna att medföra stora utmaningar särskilt för mejeribranschen och Valio.

- Sanktionerna kommer nog att orsaka stora problem för företag inom denna bransch, som utan tvekan kommer att gå på förlust, uppskattade Juutinen i onsdags.

Diskussion om artikeln