Så här fungerar statsskulden
Finlands statsskuld kommer att uppgå till 100 miljarder euro nästa år, men vad är egentligen en statsskuld och när blir en statsskuld för stor för ett land?
Christer Lindholm som är forskare och timlärare i nationalekonomi vid Åbo Akademi försöker reda ut det så att även den mest oinvigde ska förstå.
En statsskuld är alltså pengar som staten måste låna när skatteintäkterna är mindre än statens utgifter berättar Lindholm och även om 100 miljarder låter som väldigt mycket pengar så är Finlands statsskuld ändå inte speciellt hög. Om man jämför med vad Finland har haft tidigare i statsskuld så är den hög men inte om man jämför med till exempel andra euroländer.
Länder amorterar hela tiden på sin statsskuld
Man mäter statsskulden i förhållande till ett lands BNB och när Finland nu närmar sig en statsskuld på 60% har euroländerna i genomsnitt en statsskuld på över 90%. Finland amorterar hela tiden på sin statsskuld men eftersom man nu är i en sådan situation att man måste ta nya lån så minskar inte skulden trots amorteringarna. Den goda nyheten här är att räntan som finland betalar för sin skuld har gått ner ganska ordentligt. I mars låg den på 2% och nu är den nere i 1,25% berättar Lindholm.
Alla länder har en statsskuld men det finns en del rika länder som har en väldigt låg statsskuld och också hela tiden minskar på skulden. Det handlar oftast om oljeproducerande länder som Norge och länder i arabemiratet.
En kappsäck fylld med pengar
Staten tar ofta lån genom att ge ut s.k. statsobligationer men de viktigaste långivarna i dag är stora multinationella banker och diverse placeringsfonder. Av de pengar som finns i system i dag i världen så är det en väldigt liten del som finns rent fysiskt. När Finland tar 4 miljarder i lån så sköts det digitalt genom ett tryck på ett tangentbord, det är alltså ingen som kommer till finansministeriet släpande på stora kappsäckar med kontanter.
Centralbankerna kan genom ett musklick i princip skapa hur mycket pengar som helst eftersom pengar i dag ofta bara är en siffra på en dataskärm. Tyvärr är det inte så enkelt som att Finlands centralbank genom ett musklick ska kunna göra Finland skuldfritt. I och med att Finlands bank numera är en del av Europiska centralbanken så finns det ett strikt förbud mot att centralbankerna direkt ska finansiera statsskulden.
Det finns ingen klar gräns för när en skud är för stor
När blir då statsskulden så stor att man måste oroa sig? Det finns ingen entydig gräns säger Lindhom, och det är också olika från land till land. Om man tar Japan som exempel så har dom en statsskuld på kring 220% men ingen talar om att Japan skulle ha någon skuldkris medan Grekland med en statsskuld på kring 180% är ett krisland. Japan anses kunna betala tillbaka sin skuld medan det är tveksamt om grekland kan det.