Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lita inte på hudcancerappar

Från 2014
Uppdaterad 08.08.2014 08:57.
Hudcancerapp i användning.
Bildtext Hudcancerapp i användning.

Är du rädd för att du har fått hudcancer efter de senaste soliga veckorna? Ett sätt att kolla upp det är med mobiltelefonen. Det finns flera hudcancerappar men de ska tas med en stor nypa salt, visar forskning.

Man tar ett enkelt foto av ett födelsemärke med mobilen eller pekplattan och sedan berättar den mobila hudcancerappen genast hur stor risken är att man har malignt melanom, eller hudcancer.

Håkan Granlund
Bildtext Hudläkare Håkan Granlund.

- Den använder precis samma kategorier som en läkare gör när han undersöker ett födelsemärke, det vill säga är det symmetriskt eller asymmetriskt, hur ser kanten ut, är den slät, regelbunden eller oregelbunden, vad är färgen, vad är diametern, och sen hur har den utvecklats, berättar hudläkare Håkan Granlund.

Men forskning visar att hudcancerappar, som också har laddats ned flitigt i Finland, är allt annat än pålitliga. Doktor Laura Ferris är forskare och lektor vid universitetet i Pittsburgh i USA och tittade för ett par år sedan närmare på de här apparna i en vetenskaplig studie.

- De är inte särskilt pålitliga, trots att de verkar förtroendeingivande, berättar hon.

7-70 procent

I studien upptäckte den sämsta appen bara 7 % av hudcancerfallen, och den bästa 70 % av fallen, med undantag för en app där bilderna skickades till en läkare för kontroll. Då upptäcktes 98% av melanomfallen. Hudläkaren Granlund är inte imponerad av de automatiska apparna.

Hudcancerapp
Bildtext Granlund har testat en hudcancerapp och är inte imponerad.

- Jag tycker det är ganska låg procent också med 70 %, för att med ögat ska man nog komma närmare 100 %, inte till 100 % för den slutliga diagnosen ställer man då ofta så att man tar bort födelsemärket och det undersöks i mikroskop.

Doktor Laura Ferris påpekar att det är riskabelt att lita på att mobilen kan diagnostisera om man har cancer eller inte.

- Då kan man till exempel invaggas i en falsk trygghet om att ett visst födelsemärke inte är farligt, fastän det i själva verket är det. Eller så kan bli oroad i onödan om appen påstår att man har cancer, när man i själva verket inte har det.

Både doktor Ferris och hudläkare Granlund rekommenderar därför att man går till läkaren om man är oroad t.ex. över födelsemärken som förändras - särskilt om förändringarna sker snabbt.