Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Toivakka: Ryska motsanktioner var väntade

Från 2014
Uppdaterad 07.08.2014 19:57.
Yle Nyheter: Toivakka vill inte spekulera i hur enskilda företag påverkas - Spela upp på Arenan

Europa- och utrikeshandelsminister Lenita Toivakka (Saml) säger att det var väntat att Ryssland skulle komma med sanktioner mot västländerna.

Toivakka sade efter ekonomiutskottets möte i riksdagen på torsdagen att regeringen inte ännu har någon officiell information om exakt hur importförbudet ser ut gällande exempelvis mejeri- och köttprodukter.

Hon efterlyser också utförligare information om huruvida det ryska beslutet gäller alla EU-länder och alla livsmedel, eller om det finns skillnader i hur de olika EU-länderna drabbas.

Toivakka säger också att det är omöjligt att förutspå vad nästa steg blir. Det går inte heller i det här skedet att säga något om hur beslutet påverkar Finlands ekonomi, eftersom man till exempel inte vet hur länge importförbudet är i kraft.

Europa- och utrikeshandelsminister Toivakka påminner också om att det här inte är första gången som Ryssland begränsar importen av livsmedel. Till exempel får inte potatis eller griskött föras från Finland till Ryssland.

"Riksdagen kan sammankallas"

Riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP) säger att riksdagen kan komma att sammankallas under sitt sommaruppehåll om handelsrelationerna mellan Ryssland och EU bli allt mer ansträngda på grund av Rysslands agerande.

Statsminister Alexander Stubb (Saml) har lovat att ge en upplysning till riksdagen om de ryska sanktionerna så fort riksdagen vill ha en sådan.