Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Valio: Vi köper det som produceras

Från 2014
Uppdaterad 07.08.2014 17:01.
Valios mjölk i affären.
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

En femtedel av Valios omsättning kommer från den ryska marknaden. Det ryska importstoppet innebär förluster för Valio, men mejeriföretaget intygar att de kommer att kunna köpa all mjölk som producenterna producerar.

Valio har redan i flera år haft en plan för hur man ska agera om något sådant här sker, men vd Pekka Laaksonen vill inte avslöja vad planen är. Han säger ändå till Yle Uutiset att den första konkreta åtgärden är att all produktion för den ryska marknaden stoppas.

- Vi har en massiv verksamhet i Ryssland och nu när gränsen stängs går många års arbete till spillo.

Laaksonen vill inte säga vad som kommer att hända med all mjök som skulle ha sålts till Ryssland, men säger att producenterna inte behöver räkna med förluster.

- Vi får ju in samma mjölkmängd från producenterna och vi kan intyga till dem att Valio kan ta emot all mjölk. Vi har en plan för vad man kan göra med den mjölken och det berättar vi inte eftersom det är en affärshemlighet. Den ersättande handeln hoppas vi kan ersätta förlusterna, men nog kommer vi att gå på förlust.

Ryska anställda kan påverkas

En femtedel av Valios omsättning kommer från den ryska marknaden. Mejeriföretagets hela omsättning är cirka två miljarder euro, Rysslands andel är cirka 400 miljoner euro. Eftersom Ryssland utgör en så viktig marknad för Valio är det inte uteslutet att också personalen påverkas.

- Jag börjar inte spekulera i det här, men klart är att vi har hundratals anställda i Ryssland. Om där inte finns något jobb så måste vi hitta på någon lösning.

Enligt det Laaksonen vet om läget nu får Valio inte exportera något till Ryssland, inte ens mjölkpulver.

I slutet av juni ålade Marknadsdomstolen Valio att betala 70 miljoner euro i påföljdsavgift eftersom bolaget sålt mjölk i Finland alltför billigt.

- Den här situationen är mycket svår för oss. Ryssland är vårt viktigaste exportland och nu har Putin, Medvedev och andra förbjudit oss att exportera dit. Samtidigt har Marknadsdomstolen förbjudit oss att sälja billig mjölk i Finland, så nog tvingas vi fundera på vad som ska hända med mjölken: en finländsk myndighet vill inte ha den billigt i Finland och ryska myndigheterna förbjuder oss att föra dit den. Det här är nog en utmaning för oss.

Laaksonen vågar inte säga om Valio nu kan sälja den mjölk som de lovat köpa av producenterna för ett billigare pris än normalt.

Diskussion om artikeln