Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Importstoppet oroar mjölkbönder

Från 2014
Uppdaterad 07.08.2014 17:02.
Bildtext För korna på Johanssons mjölkgård fortsätter vardagen som vanligt men för mjökproducenterna väntar kärvare tider.
Bild: Yle / Carmela Johansson

Rysslands totalstopp på import av matvaror slår hårt mot bland annat Valio. Mjölkbonden Andreas Johansson på Heisala i Pargas är oroad att producentpriserna kan sjunka.

Enligt Johansson exporterar Valio en betydande andel av mjölken till Ryssland och om de inkomsterna nu försvinner betyder det dåliga nyheter för producenterna.

– På lång sikt kan producentpriset sjunka och det oroar mig, säger Johansson. Om priset på foder och energi samtidigt stiger så kan det nog bli svårt.

Johansson måste nu se över utfodringsstrategin och göra upp nya planer för de kommande månaderna.

– Nog skulle vi ha klarat oss utan den här nyheten för de ekonomiska läget som mjölkbonde är redan nu kärvt, säger Johansson.

Hur mycket producentpriset kan sjunka vill Johansson inte spekulera i men inte behöver det sjunka mycket för att följderna blir stora.

– Jag är för påtryckningar på Ryssland men skulle gärna sett att våra politiker funnit andra lösningar än de som nu presenterats, säger Johansson.

Ryssland inför totalstopp på import av livsmedel