Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Airas: Tove var fånge i Mumindalen

Från 2014
Uppdaterad 07.09.2014 16:49.
Regissör Charlotte Airas.
Bild: Yle / Hanna Othman

I den pinfärska Yle-dokumentären Fånge i Mumindalen porträtterar Charlotte Airas en Tove Jansson som brann för bildkonsten. Genom hennes målningar får vi se en ny sida av konstnären.

Charlotte Airas jobbade med Tove Jansson för första gången på 1980-talet. Då intervjuade hon Tove Jansson om hennes bildkonst, något som konstnären väldigt gärna pratade om. Man kan säga att cirkeln är sluten då Charlotte Airas dokumentär har premiär. Fånge i Mumindalen lyfter fram Tove Jansson som en mångsidig och produktiv konstnär, inte enbart som Muminmamma.

Regissör Charlotte Airas.
Bild: Yle / Hanna Othman

– I och för sig älskade Jansson sina mumintroll, men hon tyckte att det offentliga trycket på henne blev så hårt att hon inte kunde ägna sig åt bildkonsten som var det hon hade utbildat sig till. På den tiden värdesattes inte en barnboksförfattare särskilt högt, medan det var fint att vara bildkonstnär, berättar Airas.

Charlotte Airas säger att hon kände att det behövdes en dokumentär om Tove Janssons bildkonst under jubileumsåret eftersom så mycket kring Tove Jansson annars handlar om Mumin. I och med Ateneums Tove100-utställning hade Airas en chans att få in mera material än hon tidigare känt till.

Passionerad kvinna med åsikter

Airas lärde sig nya saker om konstnären under produktionen. Tove Jansson hade alltid verkat skygg och tillbakadragen då kvinnorna träffats, men då andra personer som känt henne berättade historier kom en annan personlighet fram.

– Hon var en passionerad ung kvinna som tog politisk ställning under kriget. Hon hade flera förhållanden med män, det hade jag ingen aning om. Senare hade hon förstås också flera förhållanden med kvinnor. Hennes förhållande till pappan var starkt, men också komplicerat. Jag hade heller ingen aning om att hon var en sådan arbetsmyra, hon bara jobbade och jobbade.

Under inspelningen fick Charlotte Airas också göra detektivarbete. Eftersom hon använde Tove Janssons brevväxling med väninnan Eva Konickoff som en röd tråd genom programmet ville hon väldigt gärna ha med en målning av väninnan som Tove gjort. Problemet var att ingen visste var den befann sig. Efter att ha följt många ledtrådar, från tidningen Västra Nylands redaktion till museikuratorer, hittades porträttet sist och slutligen i Tel Aviv i Israel.

Fånge i Mumindalen kompletterar också Ateneums Tove100-utställning, då man får bättre insikt i bakgrunden till flera av de motiven på konstmuseets väggar.

Fången i Mumindalen sänds på Yle Fem torsdagen 7 augusti kl. 22 och söndagen 10 augusti kl. 20. Programmet finns också på Arenan.

Hör hela intervjun med regissör Charlotte Airas i Lördax på Radio Vega den 9 augusti efter kl.10.