"Livsmedelsföretagen måste hitta nya marknader"

Livsmedelsindustriförbundet ETL uppmanar nu de finländska livsmedelstillverkarna att försöka hitta nya marknader för de produkter som inte längre kan exporteras till Ryssland. Den inhemska marknaden är redan mättad, men det kan tänkas finnas utrymme för finländska livsmedel i andra västländer.
ETL:s vd Heikki Juutinen säger att det ryska importstoppet slår hårt mot de finländska livsmedelsproducenterna.
- I fjol var livsmedelsexporten till Ryssland värd 430 miljoner euro. Vi räknade ut att den nu minskar till 100 miljoner euro.
Alla artiklar som berör det ryska importförbudet
- Det gäller att fundera på vilka marknader man kan placera produkterna. Hemmamarknaden är mättad, så företagen måste hitta nya exportmarknader.
Juutinen säger att en del av produkterna kan tänkas säljas till andra västländer.
Den största smällen tar Valio, där den ryska marknaden utgör en femtedel av omsättningen. Två tredjedelar av all livsmedelsexport från Finland till Ryssland består av Valios produkter.
"Ryska konsumenterna de största förlorarna"
De som lider allra mest av importstoppet är ändå de ryska konsumenter som är vana att kunna köpa vissa produkter.
- Det är de varumärkesmedvetna konsumenterna som lider mest av situationen, det samma gäller de anställda i logistikbranschen. I Ryssland ökar inte den egna råvaruproduktionen, som exempelvis mjölkproduktionen i all hast, säger Juutinen.
Professor Juha Väätänen som fördjupat sig i de ryska konsumenternas beteende håller med.
- Den största förloraren är den ryska konsumenten. Speciellt invånarna i de större städerna är vana att kunna köpa produkter från väst och nu försvinner en stor del av utbudet.
De finländska produkterna köps i Ryssland av höginkomsttagare, som anser att produkterna håller hög klass.
Nu hotas Ryssland också av inflation eftersom affärerna måste köpa in varor till högre pris.
Sannolikt kommer ryssarna också att börja resa mer till Finland i jakt på de produkter de normalt kan köpa i Ryssland. Det här kan gynna speciellt mataffärer nära den ryska gränsen.
Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev har hotat dem som bryter mot importförbudet med hårda straff. Det återstår att se hur det här kommer att synas exempelvis i gränsbevakningen.
Väätänen säger ändå att den här lösningen var den mest logiska för Ryssland just nu.
- Ju mindre inkomster som används för att köpa västerländska livsmedel, desto längre kommer Ryssland att överleva trots sanktionerna. Det här är den mest logiska lösningen för Ryssland.
Juutinen vid Livsmedelsindustriförbundet ETL efterlyser en långsiktig lösning på det läge som nu uppstått.
- Jag tycker att man nu borde fokusera på att lösa själva problemet, alltså krisen i Ukraina. Vi ska inte tänka att vi nu har ett nytt problem att lösa, utan det förutsätter att vi först löser det här större problemet, Ukrainakrisen. Då skulle ju det här också automatiskt lösas.