Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sommarmat med Morgonöppet- Bortglömd böna

Från 2014
Favabönor
Bildtext Färska bond- eller favabönor

På åkrarna intill Hertonäs gård är skörden i full gång i solgasset.

- Vi är i farten från morgon till kväll, det är mycket som blir färdigt nu, berättar citybonden Jan Liesaho.

Den ihärdiga värmen har haft med sig växlande effekter. Det har krävts ihärdigt vattnande av odlingarna, men i gengäld har pumporna som fick en dålig start i kylan hämtat sig i rasande takt och den första har nu mognat.

- Tidigare i somras hade jag redan nästan givit upp hoppet om pumporna, säger Liesaho.

Bönor

Nya för den här veckan är bönorna. De “vanliga” långa, gröna eller vitgula vaxbönorna känner de flesta till, men också bondbönor. Bondbönorna har en lång historia som odlingsväxt också i norden, men har litet fallit i glömska.

Bondbönan odlas både som foderväxt och som grönsak, och kan kännas litet pillig eftersom den ska skalas två gånger?

- Det stämmer inte. Det är bara den mindre varianten som kräver att man skalar också de enskilda bönorna. De stora sorterna, de som kan vara stora som en tumme behöver det inte, säger Liesaho.

Så det är bara att prova på. Bondbönor kan vara svåra att hitta i handeln då de numera mest odlas i hemmaträdgårdar, men kanske en idé inför nästa sommar? Frysta bondbönor ser man idag oftare än för några år sedan.

Kärt barn har många namn

Har man turen att hitta bondbönor är de goda både kokta och serverade med flingsalt och olivolja. Kanske med en snabb sväng via stekpannan med en vitlöksklyfta och med litet riven pecorino-ost strödd över.

Bondbönor kallas också favabönor, särskilt i recept från medelhavstrakten och mellanöstern. Och jo, det var favabönor som karaktären Hannibal Lecter i filmen “När lammen tystnar” åt tillsammans med lever och chianti.

Pesto på bondbönor

300 g färska eller frysta bondbönor, spritade
2-3 vitlöksklyftor, halverade
2-3 finhackade anjovis- eller sardellfiléer (de riktigt små, saltade, inte de som vi lägger i janssons frestelse)
30 g riven parmesanost
saften och det rivna skalet av en halv citron
ca 1/2 dl olivolja

Koka bönorna i lätt saltat vatten, 3-5 minuter brukar vara lagom. Har bönorna ytterhöljet kvar flyter de oftast upp till ytan när de är färdiga.
Ifall de är av den mindre sorten med segare skal, skala dem genom att göra ett litet hål i höljet med en kniv eller tumnageln och pressa ut bönan ur skalet.

Stek vitlök och hackade sardellfiléer i några minuter tills gyllene.

Mixa ihop alla ingredienser. Håller i kylskåp i tillsluten burk i några dagar.

Servera med pasta eller som röra till bröd.

Mer om ämnet på Yle Arenan