Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Gula löv och få insekter

Från 2014
Hans Hästbacka
Bildtext Hans Hästbacka.

Paddlingen längs Finlands kust förde oss till biologen och författaren Hans Hästbackas skäristuga i Närpes skärgård. Värmen och torkan blev det stora samtalsämnet.

- På många håll har björlöven redan gulnat och det finns holmar med avlövade alar, säger Hästbacka. Vissa områden ser helt höstlika ut. Växtligheten är "gammal" redan nu eftersom blomningen inföll så tidigt.

Han lyfter fram duntrav som exempel på en växt som egentligen blommari augusti. I år har duntraven redan blommat färdigt.

- Det här gör det ocksä besvärligt för nektarsugande insekter. Därför är de färre till antalet i år. Myggorna påverkades av den torra våren och försommaren och den ihållande värmeböljan har ytterligare decimerat beståndet.

Närpes skärgård är ett område med hög förekomst av fästingar, men i år har Hästbacka konstaterat att också de har lidit av värmen och torkan. Fästingen trivs bäst i fuktigt långt gräs, inte i torrt strandgräs.

På Hans Hästbackas strandtomt finns rikligt med blåbärsris, men själva bären är få till antalet. Han uppskattar att blåbärsskörden kan bli upp till 80% mindre jämfört med ett normalt år. Orsaken är inte bara torkan utan också kylan i juni som sammanföll med blåbärsblommornas pollineringstid.