Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sträng straffskala vid många populära turistmål

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Utländska turister i thailands huvudstad bankok
Bildtext Utländska turister i Thailands huvudstad Bankok

Flera av våra populära turistmål har en betydligt strängare straffskala än Finland vilket blev tydligt då en finländare nyligen dömdes till fängelse för en mindre stöld i Malaysia. Enligt straffrättsforskare Dan Helenius finns det situationer då straffen kan tjänas av i hemlandet, men huvudregeln är att man tar seden dit man kommer.

Enligt den malaysiska nättidningen The Star dömdes 28-åringen från Finland till 3 månaders fängelse och 100 euro böter efter att ha stulit en pekdator av sin rumskamrat på ett boende för backpackers i Malaysia.

– I det här fallet visste han nog att det han gjorde var olagligt. Utgångspunkten är ju såklart det att man ska ta seden dit man kommer och följa lagen som gäller på den ort man befinner sig. Men han hade kanske inte räknat med att sitta 3 månader i fängelse, säger Dan Helenius på juridiska fakulteten vid Helsingfors Universitet.

Helenius berättar att det framför allt Asien och Mellanöstern kan finnas mycket varierande straffskalor som ofta är strängare än vi i Norden och Europa är vana vid.

– Narkotikabrott, framför allt i Ostasien, kan ha väldigt höga straffskalor. Ibland kan de till och med vara belagda med dödsstraff.

Ett exempel är det bland nordiska turister mycket populära resmålet Thailand. I Thailand är grova narkotikabrott som smuggling belagda med dödsstraff. I vissa fall kan också våldtäkt ge samma stränga straff.

Helenius påminner om att det också kan finnas ganska betydande variationer inom de straffskalor som tillämpas i olika länder inom EU.

Straffavtjäning och rättegångar kan flyttas till hemlandet

Det finns fall där finländare som dömts utomlands kan överlämnas till hemlandet för att till exempel sitta av ett fängelsestraff. Utgångspunkten är ofta att den dömda vill avtjäna straffet i hemlandet där kulturen är bekant och avståndet till anhöriga är kortare. Det här kräver ändå vanligen att Finland har ett avtal med landet där personen är dömd.

Att flytta en dömd person för straffavtjäning i hemlandet fungerar därför i praktiken bäst inom EU där ländernas lagstiftning liknar varandra och det finns uppgjorda avtal mellan länderna.

– I andra länder som Finland inte nödvändigtvis har några avtal med blir det ofta frågan bedömningar från fall till fall och diplomatiska förhandlingar, berättar Helenius.

Ibland kan till och med själva rättsprocessen flyttas till hemlandet. Det här sker i fall där brottsligheten varit gränsöverskridande.

– Det kan röra sig om brottshärvor som sysslar med narkotikahandel eller trafficking med kontakter till flera länder. Då är det vettigt att koncentrera hela processen till en och samma stat. Det kan handla om gärningsmannens hemstat men också om den stat där merparten av bevisen finns, säger Helenius.

Men större internationella rättsliga samarbeten är ovanliga. Det är främst EU och de nordiska länderna som smidigt kan syssla med den här typen av förflyttning av fångar och rättsprocesser. Också mellan EU-länder och USA finns en del fungerande avtal. Enligt Helenius är det svårare att få till stånd fungerande samarbeten då länders rättssystem, kultur och historia skiljer sig åt.

– Utan vidare skulle det vara positivt om man skulle kunna åstadkomma bättre samarbete. Det skulle vara bra för både staten, offer och misstänkta. Men frågan är om den rättspolitiska viljan finns.

Läs också:
Finländare stal pekdator i Malaysia - dömdes till fängelse