Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Putins Ryssland skrämmer finländarna

Från 2014
Uppdaterad 08.08.2014 20:51.
Gallup: Är Ryssland ett hot mot Finland?
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin.

Utvecklingen i Ryssland är ett hot mot Finland, anser över hälften av finländarna. Däremot har Ukrainakrisen inte fått finländarna att ändra den negativa inställningen till ett medlemskap i försvarsalliansen Nato. Det här visar en enkät som Taloustutkimus har gjort för Yle Nyheter.

Misstänksamheten mot Ryssland har klart ökat under sommaren. Enligt enkäten anser 56 procent av finländarna att händelserna i grannlandet är ett hot mot Finland, medan 38 procent inte ser utvecklingen som hotfull.

Tidningen Ilta-Sanomat gjorde en motsvarande enkät i början av mars. Då ansåg precis hälften eller 50 procent av finländarna att utvecklingen i grannlandet inte är ett hot, medan 39 procent ansåg att utvecklingen var hotfull.

Materialet för Yles enkät samlades in mellan den 29 juli och 6 augusti. Det betyder att ryska presidenten Valdimir Putin hann avisera motsanktionerna under den tiden, men det officiella beslutet i ärendet faller utanför enkätens tidsram.

Ukrainakrisen påverkar inte Natoåsikten

Inställningen till Natomedlemskapet är ungefär densamma nu som för ett halvt år sedan. Cirka en fjärdedel av finländarna är för Nato, och omkring en femtedel vill inte ta ställning.

Gallup. Bör Finland bli medlem i Nato?

Intressant är att 63 procent av finländarna säger att Ukrainakrisen inte har påverkat deras inställning till alliansen. Om man tittar på bakgrundssiffrorna och ser hur partiernas anhängare har svarat visar det sig att Samlingspartiets och Sannfinländarnas väljare nu under sommaren har blivit Natovänligare.

De samlingspartistiska väljarna följer här den åsikt som partiordförande, statsminister Alexander Stubb starkt har förfäktat.

Men Sannfinländarnas ordförande Timo Soini är däremot är verkligen ingen Natoanhängare.

Taloustutkimus intervjuade 1 000 personer i månadsskiftet juli-augusti. Felmarginalen är 2,5 procentenheter i vardera riktningen.