Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kultur, traktorer och kärlek under Nykarlebyveckan

Från 2014
Arrangörerna bakom Nykarlebyveckan.
Bildtext Arrangörerna bakom Nykarlebyveckan
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén.

Just nu pågår de sista förberedelserna för Nykarlebyveckan som kör i gång fredagen den 15 augusti. 70 olika programpunkter plus Kulturnattens begivenheter finns i det späckade programmet. Konst och musik, traktorer, kärlek och eld.

Det mesta ryms med under Nykarlebyveckan.

- Det ska finnas något för alla smaker, vi har en mycket bred målgrupp, säger Tina Nylund som är chef för kultur och fritid.

Ortens talanger

Man vill lyfta fram ortens talanger och skapa en folkfest i stan.

En förhandsfavorit är Pia-Karin Helsings föreställning "Med små, små steg". Föreställningen berättar om hur Helsing bröt sig ut från Jehovas Vittnen och om hennes liv och kärleken till musiken.

- Pia-Karin kommer från Munsala och detta är första gången hon framför verket på hemmaplan. Det blir två föreställningar i Stjärnhallen och vi hoppas att alla intresserade får plats, säger Nylund.

Det blir mycket musik och konst. Kortfilmstävling, Hip hop på Scala, konstutställning med Tanja Aumanen i Rådhusgalleriet, clownshow och musikcafé på Bildströms är bara ett axplock. Men också kärleken får en framträdande roll.

- Vi ordnar drop in-vigslar i kyrkan i samarbete med församlingen. I detta nu är fem par anmälda men flera ryms med. Det blir jättespännande och alla intresserade är välkomna att närvara, säger Johanna Olson.

Traktorparad

Traktorparad genom stan är en återkommande favorit där hela familjer deltar. På älven kan man också pröva på Zorbball. En stor, genomskinlig boll som man stiger in i och ska få att röra sig.

- Det är rätt tungt säger Johnny Barrner, som själv provat på zorbball. Men det är roligt och nu får alla som vill försöka här på älven, det lär ju stanna senast när man kommer till dammluckorna, skojar Barrner.

Gymmen i Stjärnhallen och i Jeppo är öppna för allmänhetet under Nykarlebyveckan.

Kulturnatten som brukar vara mycket välbesökt infaller på torsdag och kulminerar i en eldshow på torget.

- Det blir en vacker blandning av eld och dans, säger Emil Wingren som själv kommer att hålla i ett pop up-café i Topeliusparken där man får pröva på att jonglera och gå på riktiga cirkus-styltor.

Tina Nylund säger att det är roligt att få lyfta fram lokala talanger.

- Det blir en vecka för och av Nykarlebybor, men alla från våra grannorter är naturligtvis välkomna, säger Nylund.