Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tove Jansson fick egen park

Från 2014
Uppdaterad 09.08.2014 21:25.
Yle Nyheter: Tove Jansson fick egen park - Spela upp på Arenan

Det var många glada miner på Skatudden i Helsingfors i dag då Tove Janssons park invigdes, 100 år efter författarens födelse. Under invigningen avtäcktes en syren till minnet av författaren och det avslöjades också att muminskulpturer i ”naturlig storlek” i framtiden placeras i parken.

Det är den gamla Skatuddsparken som från och med i dag går under namnet Tove Janssons park. Rea Anner, styrelseledamot i Skatuddssällskapet, berättar att hennes förening jobbat i flera år för det här.

– Vi är jätteglada att det har blivit av. Det har inte varit så enkelt att ända namnet till Tove Janssons park. Eftersom Tove Jansson har bott här, i ett hus här alldeles nära parken, så tyckte vi att det skulle passa bra, säger Anner.

Tove Janssons Park invigning
Bildtext Rea Anner

Syren och skulpturer till minnet av Jansson

Under öppningsceremonin avtäcktes en nyplanterad syrenbuske i parken till minnet av Tove Jansson. Busken är hämtad ur en berättelse i Janssons bok Bildhuggarens dotter, där Jansson tar sig till parken på Skatudden för att hämta vita blommor till sin mamma som fyller år.

– Då fanns här vad Tove trodde var en hägg som hon knyckte en gren från. Vi tror ändå att det var en vit syren och det är därför vi nu har återplanterat en syren här.

I samband med invigningen blev det klart att parken i framtiden också ska prydas av skulpturer av Mumindalens karaktärer i naturlig storlek.

Under invigningen träffar vi Skatuddsbon Sonja Widlund som kommit till till parken klädd i scoutrigg för att visa att också den lokala scoutkåren Katajanokan Karhunkaatajat stöder parken.

– Jag tycker att det här är helt super! Jag är ett stort fan av Tove Janssons karaktärer, speciellt Morran och hattifnattarna. Jag tycker om de som andra tycker är skrämmande, säger Widlund.

Sonja Widlund representerar skatuddens scoutkår Katajanokan karhunkaatajat vid invigningen av Tove Janssons park.
Bildtext Sonja Widlund representerar skatuddens scoutkår Katajanokan karhunkaatajat vid invigningen av Tove Janssons park.
Bild: Niklas Evers

I Ateneums mumintest blev Widlund Hattifnatt och Anner blev Sniff. De är båda mycket nöjda över det nya parknamnet, men det som ingen av dem fått klart för sig är hur stor en skulptur av Mumin i ”naturlig storlek” egentligen är. Efter korta förhandlingar kan de ändå enas om att Mumintrollet är drygt en meter högt.

– Annars skulle barnen bli vettskrämda, säger Anner.

Krånglig väg till namnbytet

Att klubba igenom namnbytet i Helsingfors namnkomitté gick långt ifrån lika smidigt som dagens invigning. Diskussionen om att namnge en gata eller en park efter författaren tog fart under fjolåret. Det talades bland annat om att döpa gator i de nya stadsdelarna Ärtholmen eller Busholmen efter Tove Jansson. Det motiverades främst med närheten till havet.

Också ett namnbyte av Ulrikasborgsgatan har diskuterats eftersom Jansson hade sin ateljé där och en tid bodde i samma kvarter.

Tove Janssons Park invigning
Bildtext Anni Sinnemäki (Gröna) som låg bakom motionen till namnbytet deltog också i invigningen.

Då Skatuddssälskapet kom med förslaget om att byta namnet på Skatuddsparken till Tove Janssons park sade namnkommittén nej. Men då Skatuddsbon och fullmäktigeledamoten Anni Sinnemäki (Gröna) lämnade in en motion om namnbytet, och fick över 60 ledamöter bakom sig, gav namnkommittén till slut grönt ljus.

Också i Stockholm fanns det planer för att uppkalla en gata efter Jansson för att hedra författarens 100-års jubileum, men Janssons anhöriga tyckte inte att det var en bra idé och Moomin Characters satte stopp för planerna.

Läs också:
Namnplanerare tveksam till Tove Jansson-park på Skatudden

Diskussion om artikeln