Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Separatisterna erbjuder eldupphör

Från 2014
Uppdaterad 10.08.2014 08:53.
Ukrainska soldater i Donetskregionen.
Bildtext Ukrainska soldater i Donetskregionen.
Bild: EPA/IVAN BOBERSKYY

I östra Ukraina har en ledare för de proryska separatisterna meddelat att de är redo för eldupphör, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Erbjudandet kom efter uppgifter om att den Ukrainska armén intagit en viktig stad och omringat Donetsk.

Den så kallade premiärministern för separatisterna i Donetsk, Aleksandr Zachartjenko, sade på lördagen att Ukrainas armé helt har omringat Donetsk och att hans trupper är villiga att avblåsa fientligheterna för att hindra en humanitär katastrof.

Ännu har det inte kommit någon reaktion från Kiev på erbjudandet.

Kommendören Igor Girkin, också känd under namnet Strelkov, uppgav på sociala medier på lördagen att den Ukrainska armén har intagit staden Krasnyi Luch. Staden ligger längs en viktig landsväg mellan Donetsk och Luhansk. Enligt Girkin innebär det här att separatisttrupperna i Donetsk är helt omringade.

En representant för Ukrainas armé kunde ändå inte bekräftat uppgifterna om att staden skulle ha intagits för nyhetsbyrån AP.

Under lördagen har hårda strider rasat i Donetsk. En reporter från nyhetsbyrån AFP som befinner sig i staden berättar att han hörde intensiv skottlossning under hela förmiddagen.

Enligt Ukrainas armé har 13 soldater dött i striderna under det senaste dygnet.

De lokala myndigheterna uppger att granater har träffat flera bostadshus i stadens norra och sydvästra delar. Minst en person ska ha dött och flera skadats. Den Ukrainska armén har bestridit att de skulle beskjuta bostadshus.

Behovet av hjälp växer

Röda korset har meddelat att de kommer att utöka sin hjälpverksamhet i miljonstaden Donetsk.

Också i Luhansk är behovet av hjälp stort och de lokala myndigheterna har varnat för en humanitär kris. Många invånare har inte haft tillgång till el eller vatten på en vecka på grund av striderna, och nu börjar det också bli ont om mat.

Ryssland har upprepade gånger erbjudit sig att skicka in humanitär hjälp i östra Ukraina, något som västmakterna fruktar att bara är förevändning för en invasion. Eventuellt är separatisternas erbjudande om eldupphör avsett att minska västvärldens misstänksamhet.

Tidigare på lördagen anklagade Ukraina Ryssland för att försöka skicka styrkor, maskerade som humanitära biståndsarbetare, över gränsen. Ryssland förnekade uppgiften.

Inbördeskriget som har pågått i fyra månader i Ukraina har kostat över 1 300 människor livet och fler än 4 000 har skadats, uppger FN. Kring 285 000 människor har flytt från sina hem.