Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fredagsmys med kravaller

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:24.
Fredagskravaller i Hebron 080814
Bild: Nanette-Marie Forsström

Gårdagen i punktform:

  • en julgubbeliknande farbror med kippa tvärnitar med sin bil bredvid oss människorättsobservatörer och hälsar att vi hör hemma på kyrkogården
  • palestinska barn följer efter oss i gamla stans labyrintliknande tunnlar och skriker och kastar stenar efter oss
  • israeliska bosättare kastar sten ner från ett fönster när vi går i gamla stan
  • en ilsken soldat ryter att vi inte får följa efter de israeliska bosättarna när de går ner till moskén för att be (det hör till våra observatörsuppgifter eftersom det händer att de attackerar palestinier på vägen). Han har fel, men har också ett enormt automatvapen, och är omringad av ca tio andra soldater, så bestämmer oss för att dra oss tillbaka. Det finns 1500 soldater i centrum av Hebron vars mandat är att skydda de 500 israeliska bosättarna där, så de är en syn och upplevelse man måste vänja sig vid.)
tårgaskanister i Hebron 080814
Bild: Nanette-Marie Forsström

Det finns ett fenomen man kan ställa klockan efter här i Hebron: kravallerna efter muslimska bönen på fredagar. De börjar alltid på samma ställe efter att bönen har tagit slut. Också igår, då de verkade ha varit häftigare än vanligt, antagligen på grund av att kriget i Gaza blossade upp igen. Igår syntes också Hamas och Islamic Jihads flaggor – något som inte lär höra till vanligtvis. Jag har hört om samma fenomen på andra av våra observatörers placeringsorter. Kriget i Gaza verkar tyvärr bara leda till att Hamas får ett större stöd.

Om skribenten

Nanette-Marie Forsström är volontär inom ramarna för det internationella människorättsprogrammet EAPPI, som i Finland koordineras av Kyrkans Utlandshjälp. De åsikter som EAPPI-volontärerna framför är personliga och representerar inte nödvändigtvis värdorganisationens (Kyrkans Utlandshjälp) ståndpunkt.

Tillbaka till fredagskravallerna. Det börjar alltid med att unga pojkar samlas vid en korsning i gränslandet mellan gamla stan i centrum, där den israeliska armén och polisen kontrollerar säkerheten, och det område där den palestinska polisen gör det samma. Fler och fler soldater kallas in. Först kastas en sten, sedan en till och snart har helvetet brutit loss.

Så kommer vi till ett till fenomen man måste vänja sig här i Hebron: nämligen ”sound bombs”. ”Ljudbomberna” är smällare som låter som en kraftig explosion och de används för att skrämma folk. Därefter kommer tårgasen, gummikulor och till sist skarpa skott. Igår avfyrade soldaterna flera skarpa skott, och en man blev träffad i bröstet och dog senare på sjukhuset. Ytterligare 40 palestinier sägs ha skadats i kravallerna.

Det här händer alltså varje fredag, och aldrig leder det någon vart.

På Västbanken