Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

“Jezidier begravs levande i Irak”

Från 2014
Uppdaterad 10.08.2014 17:57.
Jezidier demonstrerar mot Isis dödande av den irakiska minoriteten
Bild: Boris Roessler / EPA

Militanta islamister har dödat åtminstone 500 jezidier under sin offensiv, uppger Iraks regering. Landets människorättsminister säger att många av dem har begravts levande.

Den irakiska regeringen säger sig nu ha bevis på att de militanta sunniislamisterna har avrättat hundratals människor som tillhör den religiösa minoriteten jezidier. Enligt landets människorättsminister har åtminstone 500 jezidier avrättats i den nordirakiska staden Sinjar.

Irak
Bild: Yle

– Vi har starka bevis från jezidier som har flytt från Sinjar. Vi har också bilder som otvetydigt visar att Isis-rebellerna har avrättat åtminstone 500 personer efter att de intog Sinjar, säger människorättsminister Mohammed Shia al-Sudani till nyhetsbyrån Reuters.

En del av offren ska ha begravts levande i massgravar, bland dem många kvinnor och barn, uppger ministern. Uppgifterna har ändå inte bekräftats av oberoende källor. Samtidigt ska också kring 300 jezidiska kvinnor ha tagits som slavar.

Hjälpförsändelser på väg

En stor del av de tiotusentals jezidier som lyckades fly Sinjar har gömt sig i bergen i närheten av staden. Där råder det akut brist på förnödenheter. Många har redan dött av svält och vätskebrist. På lördagen varnade den jezidiska parlamentarikern Vian Dakhil för att tiden håller på att rinna ut för jezidierna på berget.

- Min fyraåriga son dog av hunger och törst medan vi flydde. Jag blev tvungen att lämna hans kropp i bergen, jag hade inget annat val, berättar en förkrossad jezidisk kvinna för fransk TV.

För några dagar sedan började USA och den irakiska regeringen släppa ner hjälpförsändelser i bergsområdena. Nu har också de första brittiska hjälpförsändelserna anlänt, och de första franska är på väg. Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius är i Bagdad för att överse de franska hjälpförsändelserna.

De amerikanska flygattackerna som inleddes på fredagen har delvis riktats mot de Isiskrigare som omringar bergen kring Sinjar.

Enligt parlamentarikern Vian Dakhil har mellan 20 000 och 30 000 jezidier nu lyckats fly från berget genom att ta sig över gränsen till Syrien och sedan tillbaka till irakiska Kurdistan. En del har också flytt över gränsen till Turkiet.

Diskussion om artikeln