Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Välbekanta ansikten på sista Faces festivalen

Från 2014
Uppdaterad 11.08.2014 16:26.
Yle Nyheter: Faces sista festivalhelg - Spela upp på Arenan

Under helgen pågår den allra sista etnofestivalen Faces vid Raseborgs slottsruiner i Västnyland. Festivalen har återvänt till platsen där allt började 1998 och många som hade kommit för att ta farväl var sådana som har varit med sedan starten.

- Det känns snopet. Det har alltid varit så trevligt att komma hit och jag tycker ändå att det har varit ganska mycket människor här, säger Nadira Amin.

Det är ganska synd för att Faces skiljer sig ändå ganska mycket från alla andra festivaler här i Finland.
Corrine Amin.

Hon var med redan för sjutton år sedan, då bara fyra år gammal. Med var också syster Corrine Amin som var 3 år gammal den gången.

- Jag tycker också att det är ganska synd för att Faces skiljer sig ändå ganska mycket från alla andra festivaler här i Finland, säger Corrine Amin.

Nadira Amin hade i år också med sig sin egen son på tre månader och skulle gärna ha fortsatt traditionen med honom.

Gemenskapen viktigast

Det som är unikt för den här festivalen är att de flesta verkar komma hit enkom för att uppleva gemenskapen mellan människorna - inte för artisternas skull, som ju oftast drar publik till festivalerna.

- Det är den här andan här. Alla är vänliga mot varandra och det tycker jag att är hemskt bra, säger Jorma Haapasaari, som också har varit med sedan starten.

Arrangörerna vill nå en bredare publik

Under årens lopp har festivalen fått flera trogna följare, trots att den ibland har ordnats mitt i skogen. Men nu vill arrangörerna ut bland folket för att budskapet om ett mångkulturellt Finland ska nå de som verkligen behöver det. Därför tar arrangörerna nu en paus.

- Jag tror att det är bra för oss att vi kan befria oss från den här formen. Och så kan vi lite fundera på vad nästa form blir. Och nästa form är nog den att vi bör förmedla samma saker, men på ett lite annat sätt och där människorna finns. Vi kan inte locka människorna dit där mångkulturen redan finns. Så följande festival kommer absolut att bli en urban festival bland alla människorna, säger festivalchef Börje Mattsson.

Enligt honom kommer det ändå i framtiden att finnas ett liknande evenemang som Faces är i dag, men bara i ett lite mindre format.

- Det här är för många den viktigaste händelsen på hela sommaren. Och det här vill man ju inte ta ifrån dem, säger Mattsson.

Faces fortsätter trots allt