Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De inte så förenta staterna

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 14:59.

Barack Obama levererade år 2004 ett tal som banade väg för honom till Vita Huset. I samband med det demokratiska partiets konvent i Boston sade Obama i sitt redan klassiska tal att det inte finns ett liberalt Amerika och ett konservativt Amerika – det finns endast Amerikas förenta stater.

Obama gav då uttryck för en hel nations frustration men väldigt lite har hänt sedan dess. USA är minst lika polariserat år 2014 som 2004. Såväl politiskt som ekonomiskt. Må det sedan handla om inkomster, rätten till abort eller invandring.

Motsatsförhållandena är en orsak till att de flesta av oss har ett känslostarkt förhållande till de inte så förenta staterna. Personligen tycker jag att det skall bli spännande att se åt vilket håll USA-skutan är på väg mot.

Den amerikanska medelklassen har fått en hel del stryk de senaste åren och en av de klarast lysande stjärnorna på den amerikanska politikerhimlen, senatorn och den före detta Harvardprofessorn Elizabeth Warren, skriver i sin färska självbiografi (återkommer så småningom med en recension av boken) att lagstiftningen är riggad för företagen och mot de fattiga i det amerikanska samhället.

I söndagens upplaga av New York Times läste jag att de inflationsjusterade lönerna för långtradarchaufförer har sjunkit med sex procent de senaste tio åren. Detta trots att det råder brist på chaufförer. Samtidigt har till exempel terminsavgifterna i de amerikanska universiteten stigit med nästan 20 procent de senaste fem åren, så man förstår att den ekonomiska ekvationen är svårlöst i många amerikanska familjer. Inte undra på att såväl Obama, demokraterna som republikanerna är oerhört impopulära just nu.

Men siffror och statistiska noteringar fick jag åtminstone tillfälligt nog av under mina år på Yle Sporten. I min rapportering från USA vill jag hellre lyfta fram individen än kollektiven. Hellre fenomen än vardagslunken i kongressen.

Jag har sagt det förut men det är värt att upprepa - det är ett oerhört privilegium att få chansen att rapportera och försöka bidra med insyn i det just nu så polariserade amerikanska samhället som USA-korrespondent för Svenska Yle. Jag hoppas att inte bara nationen USA utan också min rapportering kommer att väcka känslor och att ni (läsare/lyssnare/tittare) tar modigt kontakt till mig.

Den här bloggen kommer i fortsättningen att kretsa mest kring vardagslivet i USA. De mer analytiska och djuplodande texterna kommer att finnas som fristående kolumner på svenska Yles webbsidor.

P.S. Kollegan Ingemo Lindroos har varit tvungen att brottas med den svenska byråkratin under inledning av sin sejour som korrespondent i Stockholm. Till min förvåning har det varit förvånansvärt lätt att öppna bankkonto, fixa telefonabonnemang och internetuppkoppling i New York. Vissa märkligheter har jag ändå varit med om. Mer om det inom kort i nästa blogginlägg från Park Slope, 11215.

Park Slope 11215