Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

I vackra människors fotspår

Från 2014
Uppdaterad 11.08.2014 14:47.
Jeanette Peppe Öhman
Bildtext Peppe Öhman är tillbaka i sina gamla hemkvarter i Rödbergen.
Bild: Yle/Carina Bruun

Journalisten, författaren och bloggaren Peppe Öhman är tillbaka i Helsingfors efter ett års intensiva journalistikstudier i Los Angeles. Hennes roman Vackra människor, som kom ut tidigare i sommar, utspelar sig i Öhmans favoritkvarter i Rödbergen i Helsingfors. Yle Huvudstadsregionen följer med Öhman på en eftermiddagspromenad i de gamla arbetarkvarteren.

Morgonöppet: Peppe Öhman tar oss runt i Rödbergen

Programmet är inte längre tillgängligt

En sommarbrun Peppe Öhman tar emot Yle Huvudstadsregionen i sitt hem Rödbergen. Vi går vidare ut i solkskenet och Öhman berättar att det känns bra att vara hemma igen efter ett år i USA.

- Det är riktigt roligt att vara tillbaka, berätta hon medan vi går mot Femkanten.

En Helsingforshyllning

Vi sätter oss ned vid ett av caféerna som ofta dyker upp i boken. Spårvagnarna rullar förbi och Öhman beställer en kopp kaffe.

- Jag har skrivit i boken om de ställen jag själv tycker speciellt bra om, förklarar Öhman.

Att skriva om Helsingfors och Rödbergen var naturligt för henne, eftersom hon själv länge bott just i de kvarteren och kan stadsdelen utan och innan.

- Boken är lite av en kärlekshyllning till Helsingfors. Jag tycker själv om att läsa böcker som utspelar sig i städer och jag vill gärna skriva om Helsingfors så att folk som inte har varit här kan få en bild av staden, berättar hon.

Vackra människor är enligt Öhman en bok som kritiserar konsumtionssamhället och att folk skapar sig en identitet baserat på vad de har på sig, ställen de besöker och hur många ”likes” de får på Facebook och Instagram.

- Jag ville göra karaktärerna lite lätt osympatiska och visa att det inte är sunt att man lutar sig på attribut som kommer utifrån i stället för inifrån, berättar Öhman.

Män tror att boken handlar om dem

Hon påpekar att karaktärerna är fiktiva och inte handlar om någon specifik person.

- Jag har läst bloggar och plockat egenskaper från olika ställen och sedan använt min fantasi, berättar hon.

Ändå finns det personer, mest män, enligt Öhman, som tror att karaktärerna handlar om dem.

- Hela vårt samhälle kretsar till största delen kring män, så det är väl ganska typiskt att män tror att boken handlar om dem, skrattar Öhman.

Vi går vidare till Smedsparken lekplats där bokens otrohetsaffär får sin början. Öhman hälsar på och kramar om bekanta som hon träffar.

- Det är underbart att träffa alla vänner som jag inte sett på länge. Jag trodde inte att jag hade saknat dem så mycket, berättar hon och förklarar att året i USA var lyckat men arbetsdrygt.

Så vad händer nu i ditt liv?

- Jag ska arbeta med webb-tv på Hufvudstadsbladet och sedan åker jag tillbaka till Los Angeles. Och så har jag börjat med en ny roman som ska ha en feministisk inriktning.