Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Så identifierar du bluffkonton på Facebook

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bara för att en person är blek är det inte säkert att hon lider av anemi. Bild: YLE/Glowimages
Bild: YLE/Glowimages

Taru är en vacker ung kvinna som har studerat vid Helsingfors univeristet, gillar ishockey och Kelly Clarkson, är vegetarian och gärna reser till Thailand.

Hon registrerade sig på Facebook bara för några månader sedan men har hunnit samla på sig en hängiven skara vänner, eller kanske snarare beundrare. De flesta är män som berömmer hennes utseende, tackar så mycket för att hon velat ha dem som vänner och till och med skickar virituella blombuketter då Taru fyller år.

Men Taru finns inte på riktigt. Hon är en så kallad bluffprofil med syfte att göra reklam för snabblån och casinospel.

Bildtext Reidar Wasenius
Bild: Skärmdump från Youtube

Kommunikationsexperten Reidar Wasenius har hållit ett öga på bluffprofiler på Facebook sedan en tid tillbaka.

- Ofta är man ju ute efter någon form av ekonomisk vinning. Bakom kontot finns en individ eller kriminella ligor som den här vägen vill lura åt sig pengar av godtrogna människor på nätet.

Men även om man inte blir lurad på pengar kan det vara riskabelt att bli vän med bluffprofiler.

- Det är ju värt att tänka på sitt rykte. Det ser rätt märkligt ut om du som stadgad person plötsligt är vän med en massa lättklädda flickor, Facebook är ju lika offentligt som om ni gick omkring på stan tillsammans. Har du flera sådana här vänner ser det ganska gubb- eller gumsjukt ut.

Politiker lånar ut förtroende

Enligt Wasenius är det klart vanligast att bluffprofilerna är kvinnliga, medan män blir lurade. Det är också vanligt att högt uppsatta personer, såsom politiker, ivriga på att öka antalet facebookvänner av misstag accepterar vänskapen och därmed lånar sitt förtroende till bluffprofilen.

Fallet Taru är ett exempel på att också företag gått in för att använda bluffprofiler i marknadsföringssyfte. Taru riktar tydligt in sig på medelålders män och äldre personer. Många förefaller uppriktigt bli glada och tacksamma då hon hör av sig.

- Det här är ett otroligt fräckt exempel. Det är ju inte nån privatperson som skrivit några rader på dålig engelska, utan helt tydligt finländska människor som målmedvetet suttit och skapat personen. Taru har till och med varit förlovad med en ung man, också han med profilbild från en bildbank. Det hela är väldigt genomtänkt och proffsigt. Etiskt och moraliskt är det förstås helt förkastligt.

Här är Reidar Wasenius bästa tips för hur du tar reda på om kontot är bluff

- Kolla profilbilden. Ofta plockas bilderna från tjänster som säljer bilder till exempel till reklamer. Genom att högerklicka på bilden kan du leta efter träffar på Google. Då ser du om samma fotografi har använts till exempel i andra profiler, i broschyrer etc.

- Kolla bildgalleriet. De riktigt slipade bluffprofilerna lägger ut semester- och familjebilder. Men tittar man noga så märker man att det inte nödvändigtvis är samma människa som ligger på stranden som i profilbilden

- Fundera lite på profilens namn. Till exempel namnet Taru (saga) är ju en ledtråd i sig … Ibland kan inte skurkarna låta bli att vara ironiska.

- Gå bakåt på personens tidslinje. En del konton har existerat i flera år, byggt upp nätverk och rent av påhittade släktskap med andra bluffprofiler. De kan därmed se ut som att personen har ett helt vanligt jobb och familjeliv. Det kan hända att du får gå en bit bakåt i tiden för att hitta bevis på att det är en bluff.

- Låt dig inte luras av att ni har gemensamma vänner. De kanske har blivit lika lurade som du själv. Till exempel politiker har ofta låg tröskel för att tacka ja till nya facebook-vänner, men samtidigt kan de då av misstag låna sin trovärdighet åt en bluffprofil.

- Vilka är de andra vännerna? Verkar profilen till exempel främst vara vän med medelålders män? Det är också en varningsklocka.

- Ha en princip för vem du blir vän med på Facebook. Till exempel att du bör ha träffat personen eller med säkerhet vet vem hen är.

Mer om ämnet på Yle Arenan