Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Möte om läget vid Sagaboendet i Sibbo

Från 2014
Uppdaterad 13.08.2014 14:19.
servicehem
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På tisdag klockan elva möts ledningen för Kårkulla, cheferna för social-och hälsovården i Sibbo och Regionförvaltningsverkets representant för att diskutera hur de olika instanserna ska gå vidare med att utreda misstankarna om vanvård och våld vid Sagaboendet för utvecklingshämmade personer.

Vid mötet koordineras utredningsarbetet så att inte alla gör samma sak och så att inte de anhöriga belastas för mycket. Det är lätt hänt att alla inblandade och dessutom polisen intervjuar samma invånare och deras anhöriga, så att de måste berätta samma historia på nytt och på nytt.

Kommunerna talar med anhöriga

De kommuner som köper platser vid Sagaboendet har i uppgift att intervjua invånare och deras anhöriga. Hit hör åtminstone Sibbo, Helsingfors och Borgå.

Kårkulla har startat en egen intern utredning och Östra Nylands polisinrättning har på eget initiativ inlett en förundersökning av fallet. Under mötet på tisdag ska parterna slå fast vem som intervjuar personalen och hur det görs.

Regionförvaltningsverket bekantar sig efter mötet med Sagaboendet. Marja Gerkman från Regionförvaltningsverket tror inte att besöket ger någon större klarhet i vad som har hänt. Utredningen tar månader, säger hon.