Hoppa till huvudinnehåll

Använd hjärtat – Lupa välittää

Använd hjärtat – Lupa välittää

Från 2014
Uppdaterad 10.11.2014 10:39.
Använd hjärtat, kampanjlogo
Bild: Yle / Sara Köteleki

Yle arrangerar före julen en rikstäckande kampanj, Lupa välittää – Använd hjärtat. Skolor utmanas att arrangera ett oförglömligt evenemang för ensamma äldre människor. Vi utmanar alla unga att delta i kampanjen som pågår mellan den 22 november och julaftonen.

Kampanjens mål är att sammanföra unga och äldre, visa hur mycket vi har att ge varandra och öka förståelsen generationerna emellan. Vi hoppas att unga genom sitt exempel inspirerar alla finländare att ge de gamla av sin tid, och att så många ensamma äldre som möjligt under julen får hjälp och glädje i sina liv.

Så här kan du delta

Det är fritt fram att delta i kampanjen och vi hoppas att så många som möjligt också gör det! Om du går i en yrkesskola kan ni till exempel arrangera en aktivitetsdag, hårklippning, julpyssel, en musikstund, en dans på självständighetsdagen eller en julfest. Det kan lika gärna vara handledning i datoranvändning som ett rollatorrally eller en kaffestund. Ni kan också göra en ”talkodag” då ni hjälper gamla eller uppträder för dem. Se vad som redan gått av stapeln här!

Evenemang kan arrangeras i det lokala servicehuset eller i ett hem för äldre. Ni kan också bjuda in äldre till skolan för att delta i lektioner eller en skolfest. Ni kan glädja äldre som bor ensamma, eller göra något skojigt tillsammans med era egna mor- och farföräldrar. Se hur du går till väga för att delta!

Före och efter evenemanget kan ni i undervisningen behandla åldrandet. Pröva på hur det är att till exempel röra sig med rollator i ett köpcentrum, eller diskutera vilken hudvård en åldrande hy kräver.

Skolorna får själva fritt kläcka idéer och planera egna evenemang. Bara fantasin sätter gränser och tanken är att tröskeln för att ordna ett evenemang ska vara så låg som möjligt. Att hjälpa ska vara enkelt, roligt och berörande!

Allt du behöver veta finns på svenska.yle.fi/användhjärtat

Tillsammans med våra samarbetsparter har vi fixat en verktygslåda här på webben. Den innehåller idéer och råd rörande evenemang man kan ordna och hur de kan förverkligas. Skolorna samarbetar om evenemangen med lokala Röda Korset (eller annan förening). Vid behov hjälper FRK skolorna att ”hitta de äldre”. FRK ger också praktiska råd och information om frivilligarbete; till exempel om vad man ska beakta när man besöker ett servicehus eller äldreboende.

Här på kampanjens sajt svenska.yle.fi/användhjärtat hittar du bland annat en google maps-karta, där skolorna kan lägga in sina evenemang. Låt oss fylla hela Finland med evenemang!

Vi hoppas att alla unga som deltar rapporterar om evenemang och möten med bl.a. bilder och korta videor. Vi utmanar också alla att ta selfies ”Den äldre och jag" och dela dem i sociala medier (Instagram, Twitter, och Facebook) med taggen #användhjärtat. Ta gärna selfies under evenemangen som skolan ordnar, men också under höstens lopp av egna mor- och farföräldrar och andra viktiga gamla. Läs om Frillans och Prillans förhållande till äldre!

På kampanjens webbsajt kan varje finländare i slutet av november avge ett eget löfte om vad han eller hon ämnar göra tillsammans med en ensam äldre.

Kampanjen syns och hörs

Kampanjen kommer att få stor publicitet i november och december i Yles program. Yle samarbetar i kampanjen med Utbildningsstyrelsen och Finlands Röda Kors samt ett antal andra organisationer i tredje sektorn. Vi hoppas att hela Finland engagerar sig i denna träff mellan två generationer!

Ytterligare uppgifter:

Svenska Yle
Producent Anna Forth, anna.forth@yle.fi
Webbansvarig Mikael Hindsberg, mikael.hindsberg@yle.fi
Skolkontakter Gitte Laurell, gitte.laurell@yle.fi
Webbkoordinator Nanna Stenberg, nanna.stenberg@yle.fi

Yle
Ansvarig producent Timo Järvi, tfn +358 400 634853, timo.jarvi@yle.fi
Producent Anne Flinkkilä, tfn +358 40 556 4213, anne.flinkkila@yle.fi
Redaktör Taina Kanerva, tfn +358 40 538 5466, taina.kanerva@yle.fi
Producent (Internet) Leena-Iiris Takkala, tfn +358 40 743 3601, leena-iiris.takkala@yle.fi

Utbildningsstyrelsen
Specialsakkunnig Tina Heino, tfn 029 533 1062, tina.heino@oph.fi

Finlands Röda Kors
Koordinator för skolsamarbete Pekka Laukkanen, tfn +358 20 701 2154, pekka.laukkanen@punainenristi.fi