Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sporthörnan rekordvarnar inför EM i Zürich

Från 2014
Uppdaterad 12.08.2014 09:52.
Programmet är inte längre tillgängligt

- Truppen känns starkare än på väldigt länge. Det konstaterar Yle Sportens kommentator Danny Lindqvist om förväntningarna inför EM i friidrott i Zürich.

Men medaljer blir det knappast fler än genomsnittet, det vill säga två, fyller Leif Lampenius i. Det är under medaljnivån som vi kommer att få se ett lyft.

Både Lampenius och Lindqvist är ense om att någonting stort är på gång inom den finländska friidrotten.

- Jag trodde att vändningen skulle ha kommit för några år sedan, säger Lindqvist. Det har tagit längre tid än väntat.

Eriksson och Pitkämäki starkaste medaljkandidaterna

Damernas 3000 meter hinder förutspås bli en verklig rysare mellan Sveriges EM-hopp Charlotta Fougberg och Finlands Sandra Eriksson.

- Guldchans? undrar Sporthörnans programledare Janne Isaksson.

- Ja det finns ett par som kan utmana dem, men visst ser det ljust ut, konstaterar Lindqvist. Ifall Sandra Eriksson hänger med Fougberg, som anses vara dragvillig, så tror jag faktiskt inte att Fougberg slår henne i en spurt.

Lampenius håller med.
- Guldchans, definitivt. Men guldchans behöver inte betyda att det blir guld.

Många överraskningar väntar

Finland deltar i EM med 39 idrottare och efter de två medaljfavoriterna finns det flera idrottare som väntas överraska positivt. En av dem är släggkastaren David Söderberg.

Söderberg, som firar sin 35-årsdag i Zürich, har en formkurva som igen pekar stadigt uppåt. Vem vet, kanske det nu är hans tur att lyckas.

Nooralotta Neziri ligger bra till på damernas korta häck, spjutkastaren Lassi Etelätalo och sprinterlöparen Hanna-Maari Latvala är namn att lägga på minnet.

Skadedrabbade Jonathan Åstrands dagsform är än så länge ett frågetecken, men klarnar senast på torsdag, då man löper herrarnas 200 meter.

Kolla in hela Sporthörnan där de blåvita EM-förväntningarna synas i sömmarna!

Läs också: EM-programmet minut för minut och 39 idrottare åker till Zürich