Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inga stöd i sikte för livsmedelsbranschen

Från 2014
Uppdaterad 11.08.2014 21:09.
Valios mjölkförpackningar

Det ryska matstoppet får stora konsekvenser för livsmedelsföretagen men samlingspartisterna kan inte utlova några statliga stöd ännu. Arbets- och näringsministern Jan Vapaavuori (Saml) säger att det kommer att ta tid innan branschen hittar nya exportmarknader.

– I ärlighetens namn finns det ingen som nu snabbt skulle kunna hitta nya exportmöjligheter, säger Vapaavuori idag på Samlingspartiets partikongress i Seinäjoki.

Vapaavuori konstaterar att utgångsläget för livsmedelsbranschen var svagt redan innan matstoppet och att läget nu är prekärt.

Situationen kan förvärras ytterligare och Vapaavuori utesluter inte eventuella konkurser. Han säger att man måste följa med läget noggrant och förbereda sig på eventuella nya sanktioner från Rysslands sida. Han vill trots allt påminna om att situationen har uppstått ur en mycket angelägen fråga.

– Vi försvarar demokratin och grunderna för en rättsstat.

De ryska sanktionerna slår sjätte värst mot Finland, Litauen tar den största smällen. Mjölkproducenterna och Valio är de finska företag som lider mest av importstoppet.