Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Klagomålen om okynneskörning ökar

Från 2014
Uppdaterad 12.08.2014 16:57.
Mopedist i regnväder.
Bildtext Föräldrar, ta ansvar för era barn, vädjar polisen och Raseborgs stad.
Bild: Yle / Moa Mattfolk

Okynneskörning är ett växande problem främst i Ekenäs och Karis. Polisen och Raseborgs stad har olika syn på hur man ska lösa problemet. Staden anser att ansvaret ligger på polisen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Högljudda mopeder väcker ilska i Ekenäs - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Än en gång har högljudda mopeder väckt ilska hos invånare i centrum av Ekenäs. En grupp mopedister körde för några kvällar sedan runt i stadens centrum varv efter varv vilket förorsakade telefonsamtal till polisen från dem som bor i närheten av stråket.

Överkomissarie Mats Lagerstam säger att okynneskörning är ett ökande problem främst i Ekenäs och Karis. Polisen har fått ta emot allt flere klagomål av upprörda centruminvånare, berättar han.

Häromkvällen hade mopedisterna också valt att komma till området intill polishuset i Formanshagen och där kört av och an när polisens patruller hade uppdrag på annan plats. Lagerstam upplever detta som mycket provocerande. Flere timmars körande inne i centrum och sedan ungefär vid midnatt utanför polishuset var den kvällens saldo.

- Det är brist på respekt, anser Lagerstam.

Inga biljakter

Vad kan då polisen göra för att få okynneskörandet att upphöra? Lagerstam säger att polisen undviker jakter med polisbil för att fånga in de här störande mopedisterna.

- En jakt är en fara också för de jagade, säger han och berättar att Raseborgspolisen har fått hjälp av huvudpolisstationens trafikgrupp som har motorcyklar och andra mindre fordon till sitt förfogande.

På det sättet har man fått fast några av förövarna, som mist sina körkort för en viss tid. Det har kanske också fördröjt deras möjlighet att få motorcykel- eller bilkörkort, säger Lagerstam.

Diskussion med staden

Polisen vill föra en diskussion med staden Raseborg för att polis och stad tillsammans kunde råda bot på problemet. Staden borde i samråd med polisen sätta upp trafikmärken som gör framfarten mera komplicerad för dem som tycks vilja terrorisera.

Det här kunde göra polisens jobb lättare att också i efterhand ta itu med ärenden, om det bara finns ett videoband eller annat som visar det skedda.

Övervakningen polisens ansvar - inte stadens

Lagerstam har redan tidigare träffat samhällstekniska nämnden i frågan, men utan att vinna gehör för sina tankar. Nämndens ordförande Werner Orre säger att nämnden hörde Lagerstam före sitt senaste möte, men att enligt Orres ord ''stänga av stora delar av centrum'' inte ligger i någons intresse och om polisen inte har möjlighet att bevaka centrum så är det bara de laglydiga som håller sig borta och problemet består.

Till frågan om inte staden kan hjälpa polisen att lösa problemet säger Orre ja, om det finns ett effektivt sätt. Men de som redan nu bryter mot lagen bryr sig knappast om förbud. Staden är allas gemensamma vardagsrum där alla bör följa spelreglerna. De som inte gör det är fall för polisen. Hela ansvaret för övervakningen lämnar Werner Orre åt polisen.

Föräldrar - ta mera ansvar!

Både Orre och Lagerstam vädjar till föräldrar att ta större ansvar för sina barns beteende. De flesta som kör moped är hyggliga trafikanter som inte ställer till med problem, anser båda, men sedan finns det några som stör.