Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flera finländare har kopplingar till terrorledare

Från 2014
Uppdaterad 12.08.2014 08:14.
Jihadister (illustration)
Bildtext Radikalislamistiska grupper rekryterar i Finland.

Skyddspolisen berättar att flera finländare har kopplingar till ledare i terrororganisationer. Det finns särskilt förbindelser till radikalislamistiska grupper.

Enligt Skyddspolisen har drygt 40 finländare tagit sig till Syrien på egen hand – antingen för att delta i humanitärt arbete eller för att strida. De flesta som har åkt dit känner till varandra från tidigare.

Tuomas Portaankorva på Skyddspolisen
Bildtext Skyddspolisens terrorexpert Tuomas Portaankorva.

Skyddspolisens överinspektör Tuomas Portaankorva bekräftade i Yles tv-program A-studio i går kväll att det också i Finland finns kopplingar till terrorledare.

Portaankorva konstaterar att Finland inte kan sägas vara isolerat från terrorism längre.

- Och det har landet inte heller varit på länge, tillägger han.

Tvåhundra riskabla personer

Skyddspolisens uppskattning är att det i vårt land finns mer än tvåhundra riskabla personer med koppling till terrorism eller till aktörer som står terrorister nära.

- De flesta av de här cirka tvåhundra personerna har att göra med radikal islamism.

Krigare rekryteras på flera olika sätt, bland annat på nätet via sociala medier.

Anas Hajjar
Bildtext Annas Hajjar

Anas Hajjar, som är imam och ordförande för det Islamska samfundet i Finland, har hört talas om värvningar, men inte inne i moskéerna.

- Jag känner inte till att det skulle ha värvats inne i moskéerna, men jag har hört att det har skett ute på gatan, säger Hajjar.

Han tillägger att vissa av de som åker till Syrien gör det för att delta i humanitärt hjälparbete, men att de sedan kan vara tvungna att delta i stridigheterna där mot deras vilja.

Enligt uppgifter till Yles program A-studio har tre personer som åkt från Finland till Syrien dött. Dödsfallen har fått publicitet redan tidigare.

Diskussion om artikeln