Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stan Saanila: ”Ståuppen i Finland är Robin Williams förtjänst”

Från 2014
Uppdaterad 12.08.2014 21:33.
Robin Williams
Bildtext Robin Williams hade en otrolig inlevelseförmåga.

Den finlandssvenska komikern Stan Saanila beskriver den nyligen avlidne Robin Williams som en otrolig kille och härlig komiker, fantastisk på alla sätt och vis. Saanila, som också träffade Williams, tycker att det är beklagligt att han nu är borta.

Robin Williams
Bildtext Robin Williams som ståuppkomiker i Las Vegas i maj 2008.

- Jag träffade honom faktiskt för länge sedan. Jag var i San Francisco i USA på en ståuppklubb och satt längst bak. Efter showen bad arrangören publiken vänta på en överraskningsartist, berättar Saanila, och fortsätter:

- Då bestämde jag mig för att blir kvar och titta. Sedan kom han in genom dörren som jag satt bredvid. Ååh, Jesus Christ sa jag när jag blev så förvånad. Han satte handen på min axel och sa: "No, no, it’s only me" (nej, det är bara jag). Efter det gick han upp och gjorde en fantastisk show i en och en halv timme.

Vad har han haft för betydelse för ståuppen?

- En enorm betydelse för ståuppen. Att det finns ståupp i Finland i den form som det finns just nu är hans förtjänst.

Saanila berättar att han i tiderna köpte en Robin Williams-skiva när han var 12 år gammal.

- En tid efter det började Släng dig i brunnen (tv-program med svensk ståuppkomik), och då visste vi ju redan vad ståupp var. Så då grundade vi en klubb, Hus med skoj, tillsammans med hjälp från Yle. Det utvecklades senare till Club Viirus och därifrån har ståuppen i Finland slagit rot. Mycket är Williams förtjänst.

När Saanila träffade Robin Williams i San Francisco var det tal om att han skulle komma till Finland.

- Det berodde på att hans dåvarande hustru hade släkt här och tanken var att de skulle komma till Club Viirus och uppträda. Men nu är det för sent för det.

Vad gav han för intryck när du träffade honom? Vad diskuterade ni om?

- Vi talade om ståupp. Han var oerhört varmhjärtad och öppen och omedelbar. Precis det man ser i tv eller på filmduken, så precis det var han i verkligheten också.

Vad är det som särskilt inspirerar med Robin Williams?

- Hans snabbhet, hans förmåga att improvisera, hans glädje, förmågan att ta in olika intryck, att växla mellan olika figurer. Att vara en figur ett ögonblick, en annan ett annat ögonblick. Det är en avundsvärd förmåga som är få förunnad. Och nu finns det en mindre i världen som kan det.

Läs också:
Den verbale Williams
Skådespelaren Robin Williams är död
Så minns vi Robin Williams