Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Håkan Nyman och hans "Marakatto"

Från 2014
Uppdaterad 13.08.2014 14:50.
Fören på en träbåt
Bildtext Båten på bilden är inte den som omnämns i artikeln.

Det är inte varje dag man hör ljudet av en gammal Olympiamotor på sjön, men häromdagen utanför Iskmo Lillön i Korsholms skärgård stötte jag på Håkan Nyman.

Han var ute och provkörde sin nyinförskaffade klenod, en 6 meter lång träbåt med en 1-cylindrig Olympiamotor på 3,5 hk tillverkad i Vasa på 1950-talet. Motormodellen tillverkas länge och blev populär bland båtfolk under smeknamnet "Marakatton".

- Båten är tjärad på insidan och glasfibrad på utsidan så att den inte läcker alltför mycket, säger Håkan Nyman och skrattar.

Intresset för gamla "puttare" har Nyman haft ända sedan han som barn satt i sin fars båt och tuffade ut till skäristugan från Vasa.

- Sedan kom glasfibertiden då man skulle köra fort och farligt. Nu då man blir äldre så vill man ta det lugnt, då är det härligt att köra i 4 knop och ha solen i ryggen.

En gammal Olympiamotor är inte precis pålitligheten själv, så då jag bad Håkan Nyman att starta den igen så gav han inga garantier.

- "Marakatton" brukar inte gilla publik och den brukar inte starta så bra då jag har sällskap. Då frun är med brukar motorn krångla.

Men Håkan är hoppfull och påpekar att han ju har åror och så kan ju den paddlande reportern i nödfall bogsera honom i land.

Efter många försök lyckas han mot alla odds få i gång motorn och skärgården i Kvarkens världsnaturarv fylls av ett gammalt välbekant dunk.