Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sopkärl blev otömt flera gånger

Från 2014
Uppdaterad 13.08.2014 07:33.
En grön soptunna av plast med skog i bakgrunden
Bild: Yle/Alexander Uggla

Familjen Kiveläs sopkärl i Hindhår i Borgå har blivit otömt sex gånger under det senaste halvåret. Senast handlade det om getingar i sopkärlet.

Östra Nylands avfallsservice tömmer inte sopkärl med getingar i, säger servicechef Tuija Klaus. Michaela Kivelä har svårt att förstå resonemanget eftersom det finns mycket getingar i sommar och de söker sig in genom springorna i kärlet. Lukten är kött och sötma lockar getingarna till sopkärlet.

Servicechef Tuija Klaus vid Östra Nylands avfallsservice rekommenderar kunderna att hålla koll på om det finns getingar i kärlet och spruta gift i kärlen om så är fallet. Klaus säger att kunderna ska ta kontakt med bolaget genast då getingarna är borta. Då kommer sopbilen genast för att tömma kärlet, säger hon.

Grannens kärl tömdes i stället

Familjen Kiveläs avfallskärl blev flera gånger otömt i vinter för att sopbilen tömde grannens kärl i misstag i stället. Michaela Kivelä förstår inte hur det här är möjligt för att husnumret finns både på huset. på sopkärlet.

Servicechef Tuija Klaus säger att det står i avtalet att sopbilen chaufför ska kolla att numret motsvarar adressen på beställningen, men det här görs inte alla gånger.

Sopbilens chaufför använder sig av en navigator för att hitta rätt och om koordinaterna inte är exakt de rätta så kan det hända att chauffören tömmer fel avfallskärl. Det är det som har skett i det här fallet, säger Tuija Klaus. Efter att koordinaterna har korrigerats så har inte samma fel skett igen, säger hon.

Michaela Kivelä är förergad över att hon inte kan vända sig till ett annat avfallsbolag i stället. Konkurrensmöjligheten gäller bara företag, säger Tuija Klaus vid Östra Nyland avfallsservice. Det här baserar sig på politiska beslut, tillägger hon.