Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Steinerskolan i Ekenäs invigde nytt skolhus

Från 2014
Uppdaterad 13.08.2014 14:12.
Ny skolbyggnad för Mikaelskolan i Ekenäs.
Bildtext Mikaelskolan har nu 750 nya kvadratmetrar till sitt förfogande.
Bild: Yle/Börje Broberg
Radio Vega Västnyland: Nya Mikaelskolan invigd - Spela upp på Arenan

Det var både skolstart och invigning av nybygget i går (12.8) vid Mikaelskolan i Ekenäs. Skolan, som verkar i Västerby gårds huvudbyggnad, förvaltarbostad och ladugård, har nu sin första byggnad som har ritats speciellt för skolbruk.

Det finns några speciella drag som man lägger märke till redan på utsidan av byggnaden. Fönstren har oregelbundna former, taket är byggt i olika nivåer och väggarna har olika vinklar och vrår. Färgen på de nedre våningarnas väggar är varmt röd, medan de övre våningarna är grå.

Genom en ljus tambur kommer man in i en hög hall med övre våningens balkong på två sidor. Från hallen kommer man in i klassrummen, specialsalarna och lärarrummet.

Överträffade förväntningarna

Rektor Thomas Metzner är mycket nöjd med byggnaden.

Den har överträffat både hans egna och kollegernas förväntningar.

- Jag är också mycket tacksam över de insatser som många personer har gjort för att byggnaden kunde bli till, säger rektorn.

Byggnaden, som är ritad av arkitekt Dominicus Björkstam, motsvarar pedagogikens och den antroposofiska arkitekturens ideal, fortsätter han.

mikaelskolans rektor thomas metzner
Bildtext Rektor Thomas Metzner.
Bild: yle/börje broberg

Nya specialsalar

Nu kan skolan också ge plats åt högstadiet, som tidigare var inhyst i förvaltarbyggnaden och ladugården.

I byggnaden finns också specialsalar för musik och för fysik och kemi. Sådana rum fanns inte tidigare i skolan.

- Till exempel fick fysikläraren ta med sin lilla fysiklåda till den klass han skulle undervisa. Nu har den sin egen plats, säger Metzner.

Thomas Metzner berömmer också byggnaden för att den är så vacker, så luftig och så ljus som den är.

Nöjda elever

Sjundeklassarna Isak Solbakken, Joel Esposito och Benjamin Graeffe är också nöjda över att flytta in i sitt nya klassrum. De flyttar in från ladugårdens övre våning och teckningssalen där. Nu ser de fram emot svalare temperatur under varma tider och varmare klassrum under den kalla årstiden.

- Jätte nice, säger gossarna.

Mikaelskolan har nu 750 nya kvadratmetrar till sitt förfogande. På drygt trettio år har skolan vuxit från de första två eleverna till dagens skola med 120 elever.

6 maj 2013 Nybygget vid Mikaelskolan officiellt
13 juni 2013 Första stenen murad vid Mikaelskolans nybygge
31 januari 2014 Se video från bygget!