Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Tryggare kan ingen vara

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:35.
Barn på väg med bilar i en kurva.
Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm

”Det är inte frågan om mitt tyckande här. Nu har vi ett datasystem som är infört i kommunen.”

Så svarar bildningsdirektör Hannele Kujala i Kyrkslätt då TV-nytt frågar om hon tycker att en väg i kommunen är en trygg skolväg för en 7-åring. Det är frågan om ett vägavsnitt som i åratal har klassats som farligt men som plötsligt inte är det längre. Orsaken till det är att kommunen tagit i bruk dataprogrammet Koululiitu. Med programmet skall man få ett enhetligt klassificeringssystem för alla skolvägar i Kyrkslätt.

Kyrkslätt är inte den enda kommunen där man viftar bort föräldrars oro över farliga skolvägar med att hänvisa till Koululiitu. Också i till exempel Korsholm har föräldrar fått kalla handen när man krävt skolskjuts på farliga vägavsnitt. Argumentet har varit det samma: Enligt Koululiitu är vägen inte farlig.

För 30.000 euro har bildningsdirektörerna köpt ett dataprogram och samtidigt köpt sig fria från allt ansvar. De köpte ett argument. För det säger sig självt att ett dataprogram inte kan avgöra om en väg är farlig eller inte. Programmet har utvecklats för att ge riskvärden för olika vägar. Till och med på Koululiitu säger man att programmet bara ger riktgivande information.

Man kan gömma sig bakom ett dataprogram när det skall sparas i kommunens skolskjutsar.

Men i kommunerna har man valt att slaviskt följa Koululiitu. För då slipper man argumentera med jobbiga föräldrar. För då behöver man inte själv ta ställning. Man kan gömma sig bakom ett dataprogram när det skall sparas i kommunens skolskjutsar. Det känns både fegt och ansvarslöst.

Det är självklart att skolskjutsar inte skall beviljas på basis av godtyckligt tyckande. Men en bildningsdirektör som inte är intresserad att tycka till om skolskjutsarna känns också lite märkligt. Vem om inte en kommuns bildningsdirektör skall ha en trygg skolväg för kommunens elever överst i högen på sitt arbetsbord?

Twitterbloggen