Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Det är vi som betalar när EU har misslyckats i sin politik"

Från 2014
Uppdaterad 13.08.2014 13:06.
Korna blev nyfikna när Bjarne Mara öppnade skjutdörren.
Bildtext Mjölkbonde Bjarne Mara är besviken över situationen
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Det ryska importförbudet som gäller livsmedel från EU och USA slår hårt mot de finländska jordbrukarna som är upprörda över situationen. Mjölkbonden Bjarne Mara i Korsholm är rejält irriterad över att man lät situationen utvecklas till det läge som vi har nu med rysk bojkott.

Bjarne Mara säljer sin mjölk till Valio som drabbas hårt av importstoppet, eftersom en femtedel av Valios omsättning kommer från den ryska marknaden. Det här betyder att priserna pressas och den som först får betala är de som är först i producentkedjan, i det här fallet mjölkproducenterna.

- Jag är irriterad och rent ut sagt arg över att det är jordbrukarna som enda grupp i samhället som är tvungna att betala den här räkningen, att vi måste betala för det som politikerna har ställt till med, säger Mara.

Mjölkproducenterna kommer att kräva full ekonomisk kompensation eftersom situationen som råder inte är något som producenterna har ställt till med eller kan rå för. Någon kompensation tror han ändå inte att producenterna kommer att se röken av.

- Vi får väl jobba vidare, det är det enda vi kan göra och det har vi alltid gjort. Vi får jobba lite mera helt enkelt, säger Mara.

Om det finns någon vinnare i och med den ryska bojkotten så skulle det i så fall vara konsumenterna som kan dra nytta av att maten blir billigare, menar Mara som uppmanar de finländska konsumenterna att sluta upp bakom inhemska produkter och visa solidaritet mot de Finländska producenterna som har en svår tid framför sig.

Har du frågor kring de ryska sanktionerna? En expertpanel med Rysslandsexperten Hanna Smith och Finlands Banks Vesa Korhonen svarar på frågor i Radiohuset mellan klockan 16.15 och 17. Skriv dina frågor i kommentarsfältet här under, e-posta dem till radiohuset@yle.fi eller ring in i direktsändning på nummer 0600 11 12 13.

Mer om ämnet på Yle Arenan