Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Valen Lola letar efter sin unge?

Från 2014
Uppdaterad 13.08.2014 15:06.
Knölval fotograferad den 6 augusti 2008 utanför Ecuador.
Bildtext Knölvalen är en sällsynt gäst i Östersjön. Valen på bilden simmar i större hav.
Bild: EPA/JOSE JACOME

Den knölval, som sågs utanför Helsingfors för några veckor sedan, kan leta efter sin kalv. Det säger valforskare Rauno Lauhakangas. Det är förmodligen frågan om samma val som simmade utanför Gotland förra veckan. I Sverige döptes valen till Lola.

Morgonöppet: Knölvalar sällsynta gäster i Östersjön

Programmet är inte längre tillgängligt

Det är inte bara Helsingfors och Gotland som fått besök av en knölval - under sommaren har flera observationer runt om i Östersjön gjorts, berättar Lauhakangas som noggrant följer med situationen. Den första observationen gjordes i juni utanför Flensburg, vid gränsen mellan Danmark och Tyskland, då en vuxen knölval sågs tillsammans med en kalv. En knölval sågs också vid Polens kust en dryg vecka senare.

- Man kan undra om vi har flera knölvalar i våra vatten, eller om kalven har tappat bort sig och mamman nu simmar runt och letar efter den, spekulerar Lauhakangas.

Den val som simmade utanför Gotland är fullvuxen, 10 meter lång och väger kring 25 ton.

Sällsynta gäster

Att knölvalar tar sig till Östersjön är oerhört sällsynt, berättar Lauhakangas. Det första dokumenterade besöket inträffade på 1700-talet, men sedan sågs inga knölvalar i Östersjön förrän på 1970-talet. Under 2000-talet har ett par observationer gjorts.

- De har förmodligen tappat bort sig, eller följt efter en flock med sillar in hit. Det är inte meningen att de ska vara här, berättar Lauhakangas.

Om somrarna söker knölvalarna sig till kallare vatten vid polerna, och om vintern återvänder de till ekvatorn för att föröka sig. Att knölvalen hittar ut från Östersjön igen är viktigt, säger Lauhakangas.

- De kan inte övervintra här, det finns helt enkelt inte tillräckligt med föda. De skulle svälta ihjäl.

Den knölval som sågs utanför Gotland förra veckan har enligt observationer först simmat norrut, och rör sig nu söderut. Lauhakangas hoppas att flera som rör sig till havs ska rapportera om de ser valen.

Hör mera om knölvalen och om andra exotiska havsdjur som vandrar till Östersjön i intervjun med Rauno Lauhakangas intill.