Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiensk journalist dödad i Gaza

Från 2014
Uppdaterad 13.08.2014 17:52.
Israeliskt artilleri träffar hus i Rafah i södra Gaza efter att eldupphöret föll samman 1.8
Bild: EPA/STRINGER

Åtminstone fem personer dödades när palestinska bombexperter försökte desarmera en israelisk missil. Bland offren finns en italiensk journalist.

En grupp bombexperter arbetade med att desermera en odetonerad israelisk missil, när den plötsligt exploderade. Explosionen inträffade i staden Beit Lahiya i norra Gaza.

Åtminstone fem personer dödades, bland dem den italienska journalisten Simone Camilli. Den 35-årige Camilli arbetade som fotojournalist för nyhetsbyrån AP. Han var där för att dokumentera arbetet med att desarmera missilen.

- Simone Camillis död är en tragedi för hans familj och för hela landet. Ännu en gång måste en reporter betala priset för ett krig som har varat i alldeles för många år, sa Italiens utrikesminister Federica Mogherini.

Också chefen för gruppen av bombexperter finns bland dödsoffren, liksom en 36-årig palestinier som arbetade som tolk och assistent för utländska journalister.

Flera personer skadades också i explosionen, bland dem en annan AP-journalist och flera bombexperter. Offren är enligt uppgift de första sedan den 72 timmar långa vapenvilan inleddes för snart tre dagar sedan.

Eldupphöret på slutrakan

Samtidigt fortsätter intensiva förhandlingar under egyptisk medling i Kairo för att få en fortsättning på vapenvilan efter att den löper ut vid midnatt. Ännu ska förhandlingarna inte ha gett resultat.

En av de stora tvistefrågorna är blockaden av Gaza. De palestinska förhandlarna överväger som bäst ett egyptiskt förslag som innebär att israelernas blockad av Gaza skulle lätta, men inte slopas helt.

Hamas har krävt att blockaden helt hävs, men det skulle enligt det egyptiska förslaget lämnas till senare förhandlingar. Det samma gäller Israels krav på att Gazaremsan görs till en vapenfri zon.

Palestinierna vill ännu utveckla det egyptiska förslaget så att tillgången till hamn och flygplats i Gaza säkras, liksom möjligheterna att fritt röra sig över gränsen.