Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

NRK: Finska dykarna i Norge slipper straff

Uppdaterad 13.08.2014 17:15.

Det blir inget straff för de 17 finska dykare som hämtade upp sina döda kamrater från Pluragrottan i norska Nordland, skriver norska NRK.

Den norska polisen ser förmildrande på att dykarna bröt mot det dykningsförbud, som polisen hade infört i Pluragrottan, efter att två finska dykare hade omkommit där i februari.

Straffbar handling

Den norska polisen understryker att det är en allvarlig förseelse att bryta mot ett färdförbud, som har utfärdats av polisen, men att det på grund av omständigheterna inte var skäl att utdöma något straff.

- De finska dykarna befann sej i en mycket speciell situation då deras avsikt med att bryta mot förbudet var att hämta två kamrater, som låg kvar i grottan, säger polisens advokat Linda Rømma

I den noga planlagda, hemliga operationen hämtade dykargruppen upp de två döda dykarna, som låg på över 100 meters djup.

Noggrann planering

I februari gjordes ett oanmält försök att simma igenom Pluragrottan, som är Nordeuropas längsta grottsystem, och två av dykarna omkom.

Efter en större räddningsoperation avbröts försöken att få upp de omkomna. Försöken ansågs vara alltför farliga. I mars lyckades däremot gruppen på 17 finska dykare få upp de omkomna, och meddelade därefter om aktionen till den norska polisen.

Den noggranna planeringen av bärgningsoperationen och att man genast meddelade polisen då den var slutförd bidrog till att norska polisen inte kräver någon straffpåföljd.

Läs också:
Finska dykare tog upp döda vänner i Norge
Döda dykare bärgas inte
Kan dröja veckor innan dykarna hittas