Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Getingar gaddar ihop sig mot sophanterare

Från 2014
Uppdaterad 14.08.2014 09:00.
soptunnor på allmän plats
Bildtext Sopkärlen kan ha farliga underhyresgäster på sommaren.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Inte ens soporna får vara i fred för getingplågan, därför kan det hända att vissa soptunnor nu inte töms. På HRM, Samkommunen för Helsingforsregionens miljötjänster uppmanar man allmänheten att rensa sina soptunnor.

Speciellt biosopkärlen ställer till det, då biosoporna fryser fast i kärlet. -Tero Salo

Enligt Tero Salo, servicechef på HRM, handlar det inte om att man inte skulle tömma tunnorna, men förseningar kan förekomma. Här handlar det om sophanterarnas arbetsskydd.

- I vissa fall har det förekommit så mycket getingar i ett sopkärl att man helt enkelt måste avvakta innan man kan tömma det, förklarar han.

Enligt Salo har sophanterarna långärmat och skyddshandskar på sig, men det händer att getingarna ändå kommer in under skjortan och sticks.

- Nu har det dessutom varit så hett att man inte kan förvänta sig att de har på sig hela skyddsmunderingen, tillägger Salo.

Varje säsong har sina problem

Flest problem har sophanterarna ändå på vintern. Då handlar det ofta om osandade eller oplogade gångar, men även temperaturen vållar problem.

- Speciellt biosopkärlen ställer till det, då biosoporna fryser fast i kärlet, så att man måste tina upp kärlet eller slå på det tills innehållet lossnar, säger Salo.

Bor man i höghus eller radhus finns det ofta en disponent eller ett serviceföretag som sköter om att sophanteringen kan göra sitt jobb. Till dem som själva ansvarar för sina sopkärl har Tero Salo några konkreta tips.

- Kolla att kärlet är helt, att hjulen snurrar och att det inte är för tungt lastat. Var och en kan själv göra en uppskattning om hur lätt man får sopkärlet ut till bilen för tömning, säger han.