Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sommarens algblomning har förbättrat båtfolkets avfallstänk

Från 2014
Uppdaterad 21.08.2014 13:34.
mottagningsstation för toalettavfall,
Bildtext Mottagningsstationen för toalettavfall vid Åbo gästhamn.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Fler och fler använder gästhamnarnas mottagningsstationer för toalettavfall. Håll Skärgården Rens generalsekreterare Aija Bäckström menar att sommarens rikliga algblomning är en starkt bidragande orsak till det ökade miljötänket.

Radio Vega Åboland: Sommarens algblomning har förbättrat båtfolkets avfallstänk

Programmet är inte längre tillgängligt
aija bäckström,
Bildtext Aija Bäckström.
Bild: Yle / Peter Karlberg
mottagningsstation för toalettavfall
Bild: Yle / Peter Karlberg
mottagningsstation för toalettavfall,
Bild: Yle / Peter Karlberg

År 2005 införde Finland ett förbud mot att släppa ut toalettavfall i vattnet och alla båtar med vattentoalett ska sedan dess vara försedda med ett sugtömningssystem.

I båten leds avfallet till och förvaras i en septiktank som töms med en sugtömningspump vid en mottagningsstation vid en gästhamn. På det här sättet hamnar toalettavfallet i avloppsreningsverken och inte direkt i naturen, där det kan bidra till övergödning.

Håll Skärgården Rens generalsekreterare Aija Bäckström menar att de här bitarna går framåt och utvecklas åt rätt håll varje år.

- Det blir bättre hela tiden. Dels för att gästhamnsägarna brukar se till att pumparna fungerar. I början var det lite så att om den gick sönder kunde det ta flera månader eller till och med flera somrar innan man fixade den. Men nu har båtfolket också lärt sig att kräva att den servicen finns och de är nog ganska snabba på att ringa om den inte fungerar.

- Båda sakerna har bidragit till att jag tycker och tror att det fungerar ganska bra här på Skärgårdshavet.

Har alla den här viljan eller är det många som bryter mot förbudet?

- Det som har varit positivt med den här sommaren är att den ganska häftiga algblomningen har lett till att folk har vaknat till. Alltså ok, det kan vara så här om inte jag gör mitt.

- Åtminstone våra tankar har blivit fulla så fort att vi inte riktigt har hunnit med och nu är det ett ovanligt hårt tryck på de här mottagningsstationerna. Vilket är bra och positivt.

Hur tycker du regionens rederier sköter sig kring det här?

- Jag tror att de sköter sig riktigt bra. Man ser slambilar dagligen här i Åbo hamn. Plus att det är kostnadsfritt för alla större passagerarfartyg att lämna toalettavfallet i hamnarna, så varför skulle det inte göra det? Det är ingen extrakostnad och tekniken finns.

Tipsare: "Vattenbussar dumpar sitt toalettavfall direkt i vattnet"

Samtidigt menar en tipsare till Svenska Yles satsning Fixa Skärgården att vattenbussarna i skärgården inte direkt har samma avfallsdisciplin, utan dumpar sitt toalettavfall direkt i vattnet.

Tipsaren får dock rejält mothugg av befälhavaren på den aktuella vattenbussen. Du hittar båda rösterna i det längre radioinslaget en bit upp i artikeln.

På Håll Skärgården Rens webbplats hittar du mer information om toalettavfall och sugtömning.