Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mördarsniglar hittades i Vasa

Från 2014
Uppdaterad 13.08.2014 20:36.
Mördarsniglarna närmar sig våra trakter
Bild: www.mordarsnigel.com

Mördarsniglar har igen påträffats i Hemstrand i Vasa. Stadens grönområdesenhet vill få bort snigeln, men det är lättare sagt än gjort.

Nära en lättrafikled i Hemstrand i Vasa hittades en mördarsnigel, eller spansk skogssnigel, men den goda nyheten är att den funna snigeln inte ännu är mogen att fortplanta sig.

- Spansk skogssnigel kan fortplanta sig själv och populationen växer mycket snabbt. Snigeln äter också allt som kommer i dess väg, säger grönområdesenhetens arbetsledare Jorma Berg.

Mördarsnigeln äter verkligen allt. Som föda duger så gott som allt som växer i trädgården. Allt från prydnadsväxter till lökar. Förutom det kan snigeln livnära sig på döda djur eller andra sniglar av samma art.

- Problemet är att mördarsnigeln inte har några naturliga fiender i Finland och det finns heller inga andra djur som är intresserade av den, säger Berg.

Svår snigel att utrota

Att utrota mördarsnigeln är tidsdrygt och svårt. Jorma Berg berättar att de har plockat hittade sniglar för hand och sedan brännt eller kokat dem i varmt vatten. Berg menar att det sist och slutligen är enkla metoder som är de bästa om man vill bli av med mördarsnigeln. Kommer man åt äggen är det möjligt att stoppa mördarsnigelns utbredning. Ett annat knep är att sprida ut kalk.

Mördarsniglar påträffades i Hemstrand första gången 2012. Då lyckades man utrota snigelpopulationen, och ännu i juli 2014 fanns inga sniglar i Hemstrand. Nu har de återvänt och Vasa stads grönområdesenhet vill med alla medel bli av med mördarsnigeln.