Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo är Finlands Hollywood!

Från 2014
Uppdaterad 14.08.2014 07:29.
Skådespelaren Antti Reini sommaren 2014
Bildtext Skådespelaren Antti Reini är för tillfället i Åbo och spelar in den senaste Vares-filmen.
Bild: Yle/ Lotta Sundström

Allt fler produktionsbolag väljer att spela in filmer och tv-serier i Åbotrakten. Hittills har sju produktioner filmats i Åbo i år.

Sångtävlingarna Voice of Finland och Voice Kids som visas på tv har spelats in i kulturcentret Logomo och i sommar spelas fyra långfilmer in i Åbo. Många producenter väljer Åbo tack vare stadens varierande miljöer och för att avstånden är korta. Det berättar Teija Raninen som är filmkommissionär i Västra Finland.

Teija Raninen är filmkommissionär i Västra Finland (2014).
Bildtext Filmkomissionär Teija Raninen
Bild: Yle/ Lotta Sundström

- Det finns medeltida miljöer, vi har världens vackraste skärgård, ny modern arkitektur och landsbygden finns nära stadens centrum, listar Raninen.

Åbo syns på internationella filmfestivaler

Västra Finlands filmkommission har som uppgift att marknadsföra Åboregionen för både finländska och utländska producenter. Åbo marknadsförs förutom i hemlandet också på internationella filmfestivaler bland annat i Cannes och Berlin.

- Det gäller att skapa nätverk. Man måste känna branschen och sköter man allting bra blir det flera affärer. Så någonting har vi gjort rätt nu när så många filmer spelas in i Åbo, säger Raninen.

Västra Finlands filmkommission är den enda i Finland som också har kopplat in staden i sitt arbete. Nu står också staden till förfogande för filmgrupper och det här kan underlätta filmgruppernas verksamhet.

Filmerna ger en positiv bild av Åbo

Vad har då Åbonejden för nytta av att filmer och tv-serier spelas in i trakten? Enligt Raninen är det främst av näringspolitiska orsaker man vill locka produktioner till Åbo. Branschfolk får jobb och studerande får praktikplatser. Filmkommissionens uppgift är försöka maximera den ekonomiska nyttan för regionen. De senaste produktionerna sysselsatte kring tjugo olika företag.

Dessutom påverkar filmerna Åbotraktens image och dragningskraft, säger Raninen.

- Åbo kommer att synas på ett så praktfullt sätt på den vita duken nästa år att det helt säkert påverkar hur människor uppfattar staden och deras föreställningar om var de vill bo, studera och driva företag.

Flera filminspelningar att vänta

Solarfilms Luokkakokous, Klassträffen, kommer att filmas i Nådendal och Åbo från och med medlet av augusti. Diskussioner om ytterligare inspelningar förs med flera olika produktionsbolag och troligen kommer flera filmer och tv-serier att spelas in under hösten.

Raninen tycker att det helt klart är berättigat att prata om Åbo som Finlands Hollywood.

- Absolut! Åbo är Finlands filmstad, konstaterar Raninen.

I september registreras föreningen Elokuvakaupunki Turku (Filmstaden Åbo). Meningen är att alla filmintresserade i Åbo och hela Egentliga Finland ska kunna vara delaktiga i verksamheten. Föreningen ska engagera filmintresserade och hjälpa lokala företag att komma in i branschen, berättar Raninen.

Antti Reini trivs i Åbo

Jasper Pääkkönen och Antti Reini i Åbo sommaren 2014 (Vares-inspelning)
Bildtext Jasper Pääkkönen och Antti Reini spelar in den senaste Vares-filmen i Åbo.
Bild: Yle/ Lotta Sundström

Skådespelaren Antti Reini är för tillfället i Åbo för att spela in Vares-filmen Sheriffi. Reini spelar huvudrollen, privatdetektiven Jussi Vares som den här gången tar sig an två skumma ritualmord i Åbos utkanter. De andra betydande rollerna i Sheriffi innehas av Jukka Puotila, Jukka-Pekka Palo, Jasper Pääkkönen och Karolina Blackburn. Det är sjunde gången Reini spelar Vares i Åbo och han stortrivs i staden.

- Jag älskar Åbo, det är ett fantastiskt ställe att spela in, både filmmässigt och privat. Staden är både tillräckligt stor och tillräckligt liten, man kan cykla och jag älskar Aura å, säger Reini.