Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jeppisgäng utmanar hamburgerkedjorna

Från 2014
Uppdaterad 14.08.2014 14:33.
Hamburgare vid snabbmatsrestaurangen Friends & Brgrs.
Bild: Friends & Brgrs

Ett ungt företagargäng i Jakobstad utmanar nu de etablerade hamburgerkedjorna i Finland. Jakobstadsuppstickaren Friends and Brgrs öppnade sin första restaurang i april och siktar nu på att etablera sig i både Vasa och Helsingfors.

Friends and Brgrs lovar färska semlor från ett lokalt bageri och nystekta biffar. Frysbiffar är bannlysta på jakobstadsbaren. På Facebook och Instagram publicerar firman videoklipp som beskriver arbetsprocesserna.

Biffarna steks inför publik

Det är också öppenheten som ska göra det möjligt för jakobstadsuppstickaren att ta sig in på den hårda hamburgermarknaden. Biffarna steks och pommes fritesen friteras inför publik.

- Vi tror att folk är beredda att betala lite mera för en god hamburgare, säger reklammannen Rasmus Östman som är en av ägarna. Hamburgarna ska vara minst lika bra som på restaurangsidan fast de görs i ett snabbmatskoncept. Vi gör så mycket som möjligt från grunden och vi försöker undvika tillsatsämnen, sammanfattar Östman.

Branschrävarna tveksamma

Jakobstadsföretagarna har siktet inställt på en landsomfattande hamburgerkedja, men erfarna branschmänskor som Yle Nyheter har talat med är tveksamma.

- Standarden på hamburgergrillarna är jämn, säger de gamla rävarna som konstaterar att det är dyrt att köpa till exempel semlor i små partier. Hamburgerbarerna konkurrerar med priset, konstaterar snabbmatsveteranerna, och då hjälper inte kvaliteten.

"Målet hamburgare av världsklass"

Men de unga företagarna kring Friends and Brgrs låter sig inte slås ner.

- Målsättningen är att göra hamburgare av världsklass, sammanfattar Rasmus Östman. Vi vill vara med och göra världens bästa hamburgarna i vårt marknadssegment.

Friends and Brgrs restaurang i centrum av Jakobstad har gått så pass bra att företagargänget nu söker en passande lokal i centrum av Helsingfors.

- Målet är att få äta en nyårsburgare i Helsingfors, säger Rasmus Östman. Han och hans kompanjoner är också intresserade av Vasa och Tammerfors.

Diskussion om artikeln