Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ja till LNG-terminal i Ingå, men inte på Fjusö

Från 2014
Uppdaterad 14.08.2014 12:24.
fjusö med en cistern sedd från öster
Bildtext Så här skulle Fjusö se ut från öster i fall en 50 meter hög cistern byggs där.
Bild: Yle/Börje Broberg

Om en terminal för flytande naturgas, LNG, placeras i Ingå, skall platsen inte vara Fjusö, utan hellre i Joddböle.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan
Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan

Den åsikten fick Gasums, NTM-centralens och miljökonskvensprogrammets utförare Sito Oy höra av ett femtiotal ingåbor som samlades till Ingahemmet på onsdag kväll (13.8).

Höga cisterner skrämde

Det var placeringen av terminalen, den höga gasbehållaren (eller de två behållarna), som skulle höja sig 63 meter över havet med en diameter på 80 meter, som engagerade de närvarande mest.

Eva Railo
Bildtext Eva Railo
Bild: Yle/Börje Broberg

Eva Railo, som var en av de aktiva närvarande, berömde Gasum och de andra för saklig information med svar som var ganska täckande.

Så här kan Fjusö se ut med en lng-terminal. kajen längst ner, ovanför den de två cisternerna
Bildtext Skiss över anläggningen på Fjusö.
Bild: Yle/Börje Broberg

Men ändå väckte planerna frågor som varför Gasum inte vill placera terminalen på Fortums område nu när Fortum inte mera verkar där. Gasums projektledare Timo Railo svarade att man i det här skedet inte tar ställning till ett sådant alternativ. Fortums område kommer i fråga ifall man väljer en flytande terminal, det vill säga att gasen lagras i fartyg i stället för cisterner på land.

Säkerheten för bebyggelsen

Om terminalen byggs på Fjusö kommer den mycket nära bebyggelsen, till exempel på Skämmö med ett sextiotal fritidshus. Hur säker är en terminal, där gasen skall hållas kyld till minus 162 grader, ville bland annat Uffe Holmberg veta. Vad händer om det blir ett massivt elavbrott?

Uffe Holmberg
Bildtext Uffe Holmberg.
Bild: Yle/Börje Broberg

Svaret var att det kommer att finnas en plats för en gaslåga som en säkerhetsventil ett stycke ifrån. Men planeringen överlag är det som skall garantera säkerheten, sade Timo Kallio.

Terminal ja, men inte på Fjusö

Vad händer med Sundviken? Kommer den att fyllas igen eller får den finnas kvar? Hur är det med Bastubackaviken där ett eventuellt gasrör skall gå ner i vattnet och vidare till Estland? Hur mycket måste muddras för hamnen? Frågorna var många och de svarande försökte på bästa sätt ge lugnande besked. Men alla lät sig inte lugnas.

Fr.v. Timo Grönlund Sito oy, Timo Kallio Gasum Oy, Leena Eerola NTMt-centralen
Bildtext Timo Grönlund (Sito Oy), Timo Kallio (Gasum Oy) och Leena Eerola (NTM-centralen)
Bild: Yle/Börje Broberg

Men det som blev den allmänna känslan var att man inte motsätter sig en LNG-terminal i Ingå, men att platsen borde vara Joddböle och inte Fjusö.