Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spillror av familjer vid gränsen mot Turkiet

Från 2014
Uppdaterad 14.08.2014 12:28.
Jezid-flyktingar samlas kring en helikopter vid injar-bergen i norra Irak.

Yle Nyheters reporter Tom Kankkonen befinner sig i Douhuk i norra Irak nära den turkiska gränsen. Kankkonen har rört sig i gränsområdet, och betecknar situationen för flyktingarna som väldigt besvärlig.

Allt fler yazidiska flyktingar har lyckats fly från den islamistiska milisen Isis som belägrar områden i Sinjarbergen. De samlas nu i allt större flyktingskaror i det kurdiska området i norra Irak.

- Jag har sett flyktingar på mycket speciella ställen i halvfärdiga byggnader: Jag var nyligen i ett 10-12 våningar högt höghus, och där bodde cirka 300 människor som hade tagit sin tillflykt dit.

- Vid gränsen alldeles vid gränsstationen mot Turkiet bor ungefär 3 000 människor i en park där de lever i hopp om att kunna ta sig över till den turkiska sidan. De flesta av dem har inget pass och de väntar sig att gränsen på något sätt ska öppna sig. De har det besvärligt. De låg på pappbitar i parken, och de hade väldigt lite vatten och väldigt lite att äta.

Somliga har sökt sig till skolor och andra byggnader, och en del har släktingar i området.

Spillror av familjer

- På många ställen finns det spillror av familjer. Det kan hända att man träffar en kvinna vars man och barn kan vara försvunna. Eller tvärtom; en man som inte vet var hustrun och barnen finns. Det finns mera kvinnor och barn än män - men det finns nog både och. Gemensamt för dem alla är att har förlorat någon. Deras närmaste är försvunna och man vet inte vad som har hänt med dem.

- En del kvinnor har direkt plockats av islamisterna, av Isis, och har förts till Mosul eller någon annanstans. Många människor har försvunnit helt enkelt.

Vad skulle nu krävas för att förbättra flyktingarnas situation?

- Det skulle krävas mycket hjälp. De kurdiska myndigheterna säger att de är överbelastade och att de inte kan handskas med den här situationen. Visst finns FN där. Och i går såg vi Internationella Röda korsets människor köra runt för att försöka värdera situationen och se vilken hjälp som behövs.

Kankkonen konstaterar att området inte är något fattigt område nuförtiden.

- Det här är ju egentligen den rikaste delen av Irak - men det är ju klart att resurserna inte räcker. Det har kommit 150 000 - 200 000 människor på väldigt kort tid till ett så här lite området. Och det betyder att det är väldigt jobbigt här.

Anna-Stina Åbonde intervjuade Tom Kankkonen.

USA tveksam till räddningsaktion till Sinjarbergen