Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Att betona det ena och dölja det andra

Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Claudia Rybin.

Nyheten om att den ryska statsägda nyhetskanalen RT (före detta Russia Today) har planer på att utvidga sin verksamhet till Finland väckte diskussion om hur olika kanaler bevakar nyheter beroende på vem de representerar.

Officiellt har RT som målsättning att ge ett alternativt perspektiv på stora globala händelser och att bekanta den internationella publiken med den ryska synvinkeln. Kritiken mot ryska RT har dock varit högljudd – flera aktörer har uttryckt sin oro för att kanalen är ett propagandaorgan för den ryska regimen. Jag har själv vuxit upp med både rysk och finländsk media på grund av mina ryska rötter och har därför följt med bland annat situationen i Ukraina på både en del västerländska nyhetskanaler och RT:s engelskspråkiga utsändningar.

Lastbilskolonnen med ca 300 långtradare med humanitär hjälp på väg mot Ukrainas krigszon har förbryllat flera västerlänningar. Är befolkningen i östra Ukraina i en så pass katastrofal situation? Men för de västerlänningar som har följt med RT:s utsändningar kommer det inte som en överraskning. Den humanitära krisen i östra Ukraina är ett av de händelseförlopp som har sett annorlunda ut beroende på vilken kanal man tittat på – RT eller ett antal västerländska nyhetskanaler. Vilken har skillnaden varit? Jag har upplevt att RT har uppmärksammat och betonat den humanitära situationen i konflikten i högre grad än vissa västerländska nyhetskanaler – angrepp mot civila mål, tusentals vanliga medborgare som dödats (bland dem barn, åldringar och kvinnor) och de tiotusentals Ukrainska flyktingarna i Ryssland. En stor del av de västerländska medierna har inte just alls bevakat det här och till och med haft en skeptisk inställning till det hela.

Även om RT strävar efter att förmedla nyheter objektivt, fortsätter de förstås att vara ett ryskt statsägt bolag och de reflekterar oundvikligt synpunkterna i Kreml. Deras bevakning uppmärksammar sådana detaljer som många västerländska medier inte gör och vice versa.

Jag ser just det här sättet att välja nyheter som kärnan i den moderna propagandan, snarare än direkta ideologiska slagord eller lögner. I detta avseende är RT naturligtvis propagandistisk, eftersom den betonar det ena och döljer det andra. Men faller vi inte i samma fälla när vi konsumerar filtrerad information från väst om vi vägrar att ta emot information från alternativa källor?

Jag tror att vi bör ha rätt att få tillgång till all information, och våra värderingar kommer att hjälpa oss att undvika att bli offer för grov propaganda. Det är bra att kunna se på händelser från olika perspektiv i vår komplicerade värld.

Själv följer jag aktivt med bland annat de ryska medierna och anser också att det är min plikt som en människa som jobbar med media. Men det har inte gjort mig till en Putin-fanatiker, och jag tror inte blint på allt som sägs. Jag är säker på att den finska publiken klarar av minst lika bra som jag att skilja på fakta och ideologiska klichéer om en rysk kanal skulle dyka upp i det finska medieutbudet.