Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"På 2020-talet konkurrerar behöriga lärare om jobben"

Från 2014
Uppdaterad 14.08.2014 13:28.
Helsingfors universitets huvudbyggnad vid Senatstorget
Bildtext Helsingfors universitet deltar i planeringen av klasslärarutbildningen i Helsingfors
Bild: Yle/Touko Yrttimaa

Nyheten om att Åbo Akademi tar initiativ till en klasslärarutbildning i Helsingfors möts med försiktig hoppfullhet på linjen för svensk dagvård och utbildning vid Helsingfors stad. Utbildningen skulle ordnas i samarbete med Helsingfors universitet och enligt initiativet skulle den starta hösten 2016.

- Vi är såklart förväntansfulla. I det här skedet, när det ännu planeras, kan man inte hoppa av lycka, men det är ett steg i rätt riktning. Nu tycks man ta bristen på lärare i södra Finland på allvar, säger linjedirektör Niclas Grönholm.

I höst startar Åbo Akademi en behörighetsgivande lärarutbildning i Helsingfors, för obehöriga lärare. På sitt senaste möte bestämde Åbo Akademis styrelse att en motsvarande antagning också ska ske 2015. Den behörighetsgivande utbildningen hjälper en aning när det gäller bristen på behöriga lärare i Nyland, säger Grönholm, men det räcker inte.

- Den permanenta utbildningen behövs för att locka nya lärare till oss, och den behövs inte bara i ett år utan i många år. Den behörighetsgivande utbildningen behövs också, men är främst en bonus för de obehöriga som redan jobbar som lärare, säger Grönholm.

Ingen snabblösning

Det kommer ändå att ta länge innan bristen på behöriga lärare åtgärdas i södra Finland, tror Grönholm, även om klasslärarutbildningen skulle komma igång år 2016.

- Det tar ungefär fem år innan de första nya lärarna utexamineras, så vi pratar 2020-tal innan vi har en extra tillgång på behöriga lärare. På det sättet är det ingen bra situation, även om utbildningen startar 2016, utan vi borde få flera lärare nu, i synnerhet för Nyland, konstaterar Grönholm.

Planen för klasslärarutbildningen i Helsingfors ska vara klar innan utgången av november, och utarbetas av representanter från både Helsingfors universitet och Åbo Akademi.

Läs också:
ÅA samarbetar med HU om lärarutbildning

Mer om ämnet på Yle Arenan