Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Uteliggare och döda älgar i soptunnnan

Från 2014
Uppdaterad 15.08.2014 15:16.
Ben Nyholm och hans sopbil
Bildtext Ben Nyholm och hans sopbil
Bild: Yle / Ted Urho

Ben Nyholm har jobbat som sopbilschaufför i tretton år. Ursprungligen var det inte den karriären han hade tänkt sig. -Det började som ett sommarjobb, och på den vägen är det.

Min arm svällde upp så mycket att jag inte kunde svänga på ratten. -Ben Nyholm

Under sina år bakom ratten på Lassila&Tikanojas bil har han hunnit se och uppleva det mesta inom branschen, inklusive de arga getingarna.

-Den här sommaren har jag klarat mig undan, men för ett par år sedan anföll tre getingar mig när jag öppnade dörren till soprummet, och stack mig under armen. Jag var tvungen att fly in i bilen och åka iväg för att få kortison.

En halvtimme efter att han blivit stucken tog arbetsdagen abrupt slut.

-Min arm svällde upp så mycket att jag inte kunde svänga på ratten, kommer Nyholm ihåg.

Hans tips till den som slänger soporna är att se till att locket alltid är ordentligt fast, i annat fall tar sig getingarna in i soptunnan på jakt efter bortslängda läckerheter.

Ben Nyholm
Bildtext Ben Nyholm har kört sopbil i 13 år.
Bild: Yle / Ted Urho

Mannen ropade ”Ursäkta, ursäkta”

Då man hanterar sopor stöter man på det mesta, i Nyholms fall har det konstigaste varit en älg.

-Den låg där, uppsågad i mindre delar i en soptunna. det är lite oklart om den borde vara bioavfall eller blandavfall, skämtar Nyholm, men tillägger att älgar naturligtvis inte hör hemma i hushållsavfallet.

En gång har han även råkat ut för en levande människa i en soptunna.

-Jag började rulla ut kartongsoptunnan i helt vanlig ordning, när locket plötsligt sköts upp och en man tittade ut. Han sade bara ”Ursäkta, ursäkta”, men själv blev jag så chockad att jag bara backade ut till bilen och körde iväg.

Morgonöppet: Sopbilschaufför Ben Nyholm

Programmet är inte längre tillgängligt

Ingen idé att hojta åt sopbilarna

Chaufförernas dagar är uppdelade i två skift, ett som börjar klockan sex på morgonen och ett som börjar klockan 14 på eftermiddagen. Som sopbilschaufför får man ofta ta emot ilskna kommentarer av invånarna.

-Jag vet att jag är i vägen ibland, så när folk skriker åt mig så går det in genom ena örat och ut genom det andra. Ibland har vi upp till 500 adresser på en dag, så det finns inte så mycket jag kan göra, säger Nyholm.

Det finns ändå de som storligen uppskattar hans arbete.

-Det finaste är när vi tömmer sopkärlen vid ett dagis, då brukar småknattarna hänga på staketet och säga hej och fråga mig olika saker, ler Nyholm.