Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Knepigt med konstgräs i Ekenäs

Från 2014
Uppdaterad 14.08.2014 14:37.
Elever på Centrumplan i Ekenäs.
Bildtext Centrumplanen används inte bara av friidrottare och fotbollsspelare. Också daghem och skolor besöker planen.
Bild: YLE / Malin Karlberg

Det har länge pratats om att anlägga konstgräs på centrumplanen i Ekenäs. Nu har debatten blossat upp igen och fotbollen och friidrotten ställs mot varandra.
- Idrottsmässigt borde man försöka nå en lösning som är bra för flera idrottsformer, säger Mia Källberg från friidrottsföreningen IF Raseborg.

Radio Vega Västnyland: Konstgräsplan i Ekenäs?

14:05

Gräset på centrumplanen i Ekenäs är sått på 1970-talet och är inte i så väldigt bra skick längre. Numera är det konstgräs som gäller, få kommuner satsar på naturgräs.

- Det var väl 1974 som gräset gjordes om förra gången och till mått och kvalitet är det under all kritik, säger Stefan Haglund, ordförande för Ekenäs IF:s fotbollssektion.

Nära att få konstgräs år 2007

År 2003 började man i Ekenäs fundera på att centrumplanen skulle få konstgräs och planerna var väldigt nära att förverkligas år 2007 då det fanns klar finansiering både från stad och stat. Men konstgräset snubblade på mållinjen och naturgräset fick stanna.

- Det var placeringen av planen som satte käppar i hjulet. Vi från EIF:s fotbollssektion ville inte att centrumplanen skulle få konstgräs, berättar Stefan Haglund som redan då var involverad i styrelsen.

Stefan Haglund från Ekenäs IF och Mia Källberg från If Raseborg.
Bildtext Stefan Haglund och Mia Källberg diskuterade konstgräsets vara eller icke vara i God morgon Västnyland.
Bild: Yle/Monica Slotte

Inte bara fotboll

Nu är det åter aktuellt att investera i konstgräs. Konstgräs finns på investeringslistan som stadsstyrelsen i Raseborg godkände ifjol. Tidigast kan man börja bygga hösten 2015, om investeringen godkänns i samband med budgetarbetet i höst.

Idag används centrumplanen av både fotbollsspelare som friidrottare. Centrumplanen är inte idealisk för någondera. Löpbanorna fyller inte alla krav och gräsplanen är en meter för smal.

Friidrottarna använder planen att träna på.

- Visst finns det saker som kunde förbättas där men för friidrottens behov så funkar det helt okej, säger Mia Källberg, tränare och knattekoordinator för IF Raseborg.

Löpbanor måste bort

Men ska centrumplanen fräschas upp med konstgräs leder det till att man måste göra gräsplanen en meter bredare. Det i sin tur tvingar staden att ta bort en eller två löpbanor på ena sidan av planen. Man kunde fortsättningsvis hoppa längd, hoppa höjd och stöta kula på planen.

Om en eller två banor försvinner enbart på ena sidan där det finns sex stycken banor, så är det inget stort problem, enligt Mia Källberg från IF Raseborg.

Men om det bara skulle finnas två banor som far runt hela planen, vore det katastrof, säger hon.

- Vi har en väldigt stor juniorverksamhet i dag med cirka 150 juniorer som tränar. Det vore helt omöjligt att alla skulle få plats att träna på dessa två banor, enligt Källberg.

Också skolidrotten skulle lida om löpbanorna minskar. Många skolor övar för Stafettkarnevalen på centrumplanen. Eleverna ryms inte om antalet banor minskar, förklarar Källberg som jobbar som klass- och gymnastiklärare i Seminarieskolan i Ekenäs.

BK-målvakten Jyri Nieminen räddar.
Bildtext Många fotbollsmatcher spelas på centrumplanen i Ekenäs.
Bild: YLE/Bubi Asplund

Västerby bra plats

Stefan Haglund anser i sig att det låter bra med en konstgräsplan i Ekenäs.

- Sedan kan man ju diskutera var den där konstgräsplanen ska placeras.

För fotbollsspelarna vore en konstgräsplan intill fotbollshallen i Västerby idealet. Västerby låter inte som en dålig idé för friidrottssidan heller, säger Källberg.

Men oberoende om en konstgräsplan byggs i Västerby så måste underhållet fortsätta på naturgräsplanen på centrumplanen. Herr- och damlagets matcher måste spelas där eller i Karis, säger Haglund.

Men som centrumplanen är idag så kan Ekenäs IF inte ordna landskamper varken för juniorer eller seniorer. Haglund säger att omklädningsrummen och toaletterna inte är i bra skick.

Centrumplanen i Ekenäs
Bildtext Friidrottare tränar på centrumplanen.
Bild: Yle/Marica Hildén

Spjutkastarna kunde flytta

Marknadsplanen och gräsplanen i Flyet har också varit med i diskussionerna. Det har kastats fram förslag på att spjutkastarna kunde flytta dit eftersom de inte kan kasta spjut på centrumplanen om konstgräset blir verklighet.

Men i praktiken skulle det inte fungera.

- Tankarna på att kasta spjut i Flyet eller på marknadsplanen, ja då vet man nog ingenting om friidrott, hävdar Källberg och påpekar att åttaåringar och äldre kastar spjut av metall och behöver ansatsbana.

Viktigt tänka på flera idrottsformer

- Idrottsmässigt borde man försöka nå en lösning som är bra för flera idrottsformer. Jag är för konstgräs, men placeringen kanske inte är den bästa på centrumplanen, utan tvärtom skulle Marknadsplanen vara ett bättre alternativ för det där konstgräset.

En idé om att förstora centrumplanen så att alla idrottsformer ryms skulle inte heller vara en dum idé. Det borde finnas plats tror Stefan Haglund.

- Det finns säkert några meter att få mot Ladugårdsgatan och mot Seminarieskolan.

Diskussion om artikeln